Orzechowo-kokosowe ciasteczka z kaszy jaglanej
Przepis
wypróbowałam specjalnie na kończącą się już akcję "Zainspiruj się
kaszą!". Ciasteczka są pyszne, lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w
środku. Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu, gdzie można znaleźć wiele ciekawych
pomysłów na ciekawe zastosowanie kaszy jaglanej.
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej KUPIEC
- trzy łyżki mleka
- 1/2 szkl. mąki pszennej lub ryżowej
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 2 jajka
- nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 30-40 g wiórek kokosowych
Kaszę
jaglaną wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i mieszając prażyć przez
chwilę. Przesypać na sitko i dokładnie wypłukać (aby pozbawić ją
goryczki). Przełożyć ją do garnka i zalać wrzątkiem (tak, aby woda była
ok. 2 cm nad powierzchnią kaszy). Gotować pod przykryciem na wolnym
ogniu przez ok 15 min, do miękkości. Ugotowaną kaszę zblendować z
mlekiem na krem. Ostudzić. Do masy jaglanej dodać jajka i zmiksować.
Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej
masy. Gdyby ciasto okazało się za rzadkie, należy dodać trochę mąki.
Porcje ciasta wykładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia (ja formowałam w rękach z ciasta kulki wielkości orzecha
włoskiego). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i
piec przez ok. 10-15 min, na złoty kolor.
Ale wspaniałe ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka i zdrowe! Super :)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńjaglane ciasteczka są pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam,smakowicie wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńmmm jak to wszystko idealnie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) pozdrawiamm :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasta! Z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Bardzo mnie zainteresowała dieta gryczana, ale tam jakoś nie mogę wstawić komentarza., więc piszę tu. Dieta ciekawa i jeśli skuteczna to chętnie ja wypróbuję bo kaszę gryczaną uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuń