środa, 18 lutego 2015

Ciasteczka nadziewane masłem orzechowym

Pyszne, kruche ciasteczka, będą smakować każdemu, kto lubi masło orzechowe. Nie polecałabym jednak ich produkcji niecierpliwcom, bo lepienie ich to żmudna praca :) Ciasto podczas formowania nie jest wystarczająco elastyczne i pęka. Najlepiej formować je wilgotnymi dłońmi. Ciasteczka powstały w oparciu o przepis z bloga Kuchnia Wegetariańska.

 


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g kakao (u mnie kakao naturalne ze sklepu Skworcu)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 185 g cukru (najlepiej pół na pół białego z trzcinowym)
  • 60 g masła orzechowego (u mnie masło orzechowe ze sklepu Skworcu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na nadzienie:
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (ja dałam 145 g, ale sporo go zostało)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać, połączyć z kakao, solą oraz sodą. W misce utrzeć masło z cukrem, dodać masło orzechowe (60 g) i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać jajko, łyżkę mleka lub wody, zmiksować. Dodać sypkie składniki i chwilę ucierać mikserem. Następnie zagnieść ciasto rękami lub wymieszać przy pomocy łyżki.

W osobnym małym naczyniu zmiksować ok. 1/2 szklanki masła orzechowego z cukrem pudrem (cukier najlepiej dodawać stopniowo i próbować masę, aby nie była za słodka).

Ciemne ciasto podzielić na równe, dość spore kulki (kulka po spłaszczeniu powinna mieć ok. 3 cm średnicy). Każdą kulkę spłaszczać i nakładać na nią łyżeczką masę z masła orzechowego. Zwilżonymi rękami zlepiać brzegi ciasta i formować kulkę, następnie delikatnie ją spłaszczyć. Nadzienie lubi wychodzić, ale nawet jeśli tak się stanie, to ciasteczka się udadzą (masło orzechowe w czasie pieczenia zastygnie). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasteczka posypać cukrem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 13-15 min.

 
 

13 komentarzy:

  1. Coś wspaniałego! kochamy masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie i myślę, że warto nad nimi się trochę pomęczyć dla takiego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przemawiają do mnie te ciasteczka! Obłędnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to nadzienie w postaci masła orzechowego jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem oczarowana tymi ciasteczkami, na pewno je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jezuniu jakie to musi być dobre! Kocham masło orzechowe! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie podane. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie! i z tym masłem orzechowym to naprawdę pożywna przekąska! Ja bardzo lubię czekoladowe przekąski, mnóstwo takich przepisów znaleźć można na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ są tam przepisy o różnym stopniu trudności, więc każdy znajdzie coś dla siebie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wyglądają smacznie! jestem wielką fanką masła orzechowego - ale tylko tego które przywożę z Niemiec - u nas ciężko o dobrą konsystencję i smak jednocześnie.
    Chętnie kiedyś wypróbuję ten przepis jednak obawiam się o swoją cierpliwość. Nie lubię manualnych wyzwań, a skoro już na wstępie przepisu jest takie ostrzeżenie to się cykam, ale chyba jednak apetyt na nie wygra!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...