środa, 23 października 2013

Migdałowe ciasteczka z pastą tahini

Niezwykle smaczny duet pasty sezamowej i migdałów. Idealne pod względem kruchości. Przepis pochodzi stąd.
   
 

Składniki (na ok. 40 ciastek):
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g blanszowanych, zmielonych migdałów (użyłam mąki z migdałów ze sklepu Skworcu)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • kropla olejku migdałowego do wypieków
  • 90-95 g pasty sezamowej tahini

Masło zmiksować z cukrem, dodać mąkę, proszek, zmielone migdały, szczyptę soli i kroplę olejku. Ponownie zmiksować - powstanie coś przypominającego kruszonkę. Dodać tahini i zmiksować kolejny raz, następnie rękami wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. 

Masę można schłodzić w lodówce przed formowaniem ciastek (moja masa miała dobrą konsystencję nawet bez schładzania). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z masy formować małe kuleczki (mniejsze od orzecha włoskiego) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok.2 cm odstępach od siebie. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut. Z podanej porcji wyjdą dwie blaszki ciastek (najlepiej piec jedna po drugiej).



7 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...