poniedziałek, 23 września 2013

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

 
Składniki:
  • 295 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 50 g płynnego miodu 
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder - do posypania
 
Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
Do miski wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem tylko do połączenia składników.
Do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) przełożyć ciasto, wyrównać łyżką. Na wierzchu gęsto poukładać połówki śliwek, skórkami ku dołowi.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć z formy. Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.


6 komentarzy:

  1. ciasto ze śliwkami to wypiek obowiązkowy, gdy za oknem jesień! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. eh, mi za skarby świata jogurtowce nie wychodzą, zawsze zakalce :(

    OdpowiedzUsuń
  3. czuję, że u mnie będzie kolejne podejście do ciasta jogurtowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne, mięciutki ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, u mnie to drożdżowe dla leniwych w lodówce rośnie, też ze sliwkami :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...