Chlebek bardzo smaczny, zrobiony na zakwasie, ale z dodatkiem drożdży - dzięki temu rośnie szybciej. Jest więc idealny do zrobienia, gdy np. nie możemy zbyt długo czekać na wyrastanie chleba. Uwielbiam jego chrupiącą skórkę posypaną ziarnami! Tym razem na posypkę użyłam m.in. czarnego sezamu ze sklepu Kuchnie Świata. Można dodać też łyżkę ziaren do ciasta w czasie wyrabiania. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 1,5 łyżeczki soli
- 8 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)
- ziarna do posypania chleba: kminek, sezam, czarny sezam
Wszystkie
składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem przez ok. 7 min (można też wymieszać łyżka i wyrobić ręcznie). Ciasto powinno być luźne i lepkie. Miskę nakryć folią spożywczą, odstawić na 10
minut by ciasto odpoczęło i ponownie wyrobić (przez 5 minut) by było
elastyczne. Miskę przykryć folią i zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub
wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (keksówki). Przykryć ściereczką/folią i pozostawić do wyrośnięcia. Przed
pieczeniem można posmarować wodą i obsypać
nasionami.
Chleb własnej roboty - robi zawsze na mnie wrażenie, a Twój jest szczególnie ładny :)
OdpowiedzUsuńtaki chleb musi wyśmienicie smakować
OdpowiedzUsuńprzepadam za chlebem wlasnej roboty :) rewelacja
OdpowiedzUsuńWspaniały! i ten wierzch z ziarenkami:)
OdpowiedzUsuńjaki pyszny chlebuś :) aż nabrałam ochoty!!
OdpowiedzUsuńale fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda super, szczególnie z tymi ziarnami:)
OdpowiedzUsuńCudowny bochen chleba!
OdpowiedzUsuńza dużo pisać nie będę,,, idealny
OdpowiedzUsuńuwielbiam chleby na zakwasie ;)
OdpowiedzUsuńteż go ostatnio robiłam, jest świetny! :) zjedliśmy pół bochenka jak był jeszcze gorący.. :)
OdpowiedzUsuńWow, ale świetnie się prezentuje! Wygląda jak kupny, ale na pewno jest smaczniejszy :))
OdpowiedzUsuńAle pychota:)
OdpowiedzUsuń