poniedziałek, 9 września 2013

Czeski wiejski chleb na zakwasie

Chlebek bardzo smaczny, zrobiony na zakwasie, ale z dodatkiem drożdży - dzięki temu rośnie szybciej. Jest więc idealny do zrobienia, gdy np. nie możemy zbyt długo czekać na wyrastanie chleba. Uwielbiam jego chrupiącą skórkę posypaną ziarnami! Tym razem na posypkę użyłam m.in. czarnego sezamu ze sklepu Kuchnie Świata. Można dodać też  łyżkę ziaren do ciasta w czasie wyrabiania. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Składniki:
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)
  • ziarna do posypania chleba: kminek, sezam, czarny sezam
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem przez ok. 7 min (można też wymieszać łyżka i wyrobić ręcznie). Ciasto powinno być luźne i lepkie. Miskę nakryć folią spożywczą, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i ponownie wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Miskę przykryć folią i zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (keksówki). Przykryć ściereczką/folią i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować wodą i obsypać nasionami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 240 stopni przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.


14 komentarzy:

  1. Chleb własnej roboty - robi zawsze na mnie wrażenie, a Twój jest szczególnie ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chleb musi wyśmienicie smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. przepadam za chlebem wlasnej roboty :) rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! i ten wierzch z ziarenkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki pyszny chlebuś :) aż nabrałam ochoty!!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super, szczególnie z tymi ziarnami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. za dużo pisać nie będę,,, idealny

    OdpowiedzUsuń
  8. też go ostatnio robiłam, jest świetny! :) zjedliśmy pół bochenka jak był jeszcze gorący.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ale świetnie się prezentuje! Wygląda jak kupny, ale na pewno jest smaczniejszy :))

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...