Pyszny, pachnący karobem chleb o przyjemnym ciemnym kolorze. Po wyciągnięciu gorącego chleba z piekarnika od razu ma się ochotę zjeść cały bochenek... Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Alicji.
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego(dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 18 g karobu (użyłam karobu ze sklepu Skworcu)
- 270 g wody
- 10 g soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i wyrobić. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na ok. 2,5
godziny (złożyć ciasto 2 razy, co 45 minut). Wyrośnięte
ciasto odgazować i złożyć na bochenek, umieścić w koszyku rozrostowym (posmarowanym wcześniej cienko olejem i wysypanym mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną) łączeniem do góry. Koszyk umieścić w woreczku foliowym (tak, żeby nad chlebem uformować "kaptur"), aby chleb nie wysechł. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godz. (lub dłużej - w zależności od zakwasu; powinien podwoić objętość). W zimnym piekarniku umieścić kamień do pieczenia i ustawić temp. na 200 stopni. Wyrośnięty chleb przełożyć ostrożnie na rozgrzany kamień (w przypadku braku kamienia można użyć rozgrzanej blachy z piekarnika, ale trzeba umieścić na niej papier do pieczenia). Piec w temp. 200 stopni przez 30-40 minut (w zależności od tego, czy używamy kamienia, czy nie). Na samym początku i pod koniec pieczenia dno i ścianki piekarnika spryskać kilkakrotnie wodą. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Mnie żadno wychodzi dobrze wyrośnięty chlebek :(
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńA ja zupełnie nie w temacie-poproszę o info co to jest "karob":)A chlebuś śliczny:)
OdpowiedzUsuńKarob (mączka chleba świętojańskiego) jest często stosowany jako zamiennik kakao. Karob jest źródłem minerałów (magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Poprawia trawienie, jest pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej (źródło: www.naturanet.pl).
UsuńPozdrawiam!
nigdy nie słyszałam o karobie ;/ ale już wiem, doczytałam :) chlebek piękny!
OdpowiedzUsuńależ on wygląda, cuudo!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Bardzo intensywny kolorek :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam karobu i nie jadłam niczego z nim, ale powiem szczerze, że mnie zainteresowałaś bo chlebek wygląda świetnie! :-)
OdpowiedzUsuńChlebek jak malowany;)
OdpowiedzUsuńSuper !!
OdpowiedzUsuńtaki ciemny kolor to chyba nadał korab,
OdpowiedzUsuńten chlebek za pomocą tego koloru, ma w sobie jakąś magię :)
OdpowiedzUsuń