sobota, 28 września 2013

Zupa-krem z dyni i czerwonej soczewicy

Przepis bierze udział w konkursie Jesienne smaki. Zupa pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Dodatek prażonych pestek dyni idealnie do niej pasuje:)



Składniki (na 2-3 porcje):
  • 500 g surowej dyni (oczyszczonej z pestek i pozbawionej skórki)
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 plasterka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej, wg smaku)
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/5 łyżeczki kminku
  • 1 litr wody
 
Dynię pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 min. Soczewicę przepłukać, umieścić w garnku, zalać 1/2 litra wody. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę. Gotować 10 min. Po tym czasie dodać kawałki upieczonej dyni i dolać kolejne 1/2 litra wody. Zagotować. Dodać świeży imbir oraz przyprawy. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju, a następnie dodać do zupy. Gotować ok. 10-15 min. Po tym czasie przy pomocy blendera zmiksować zupę na krem. Można dolać wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Ponownie zagotować i zdjąć zupę z gazu.
 
 
Przygotować prażone pestki dyni:
  • 50g łuskanych, suszonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki kminku
 
W miseczce wymieszać pestki oraz przyprawy, dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Pestki wyłożyć na rozgrzaną patelnię, prażyć ok. 4-5 min, cały czas mieszając.
 
Gorącą zupę-krem nalać do miseczek i posypać prażonymi pestkami dyni.
 
 

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę krem z dyni, a twoja tak pięknie podana , super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka, u mnie będzie na stole w poniedziałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca...dla mnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. a ja ostatnio robiłam z pomidora i soczewicy-twoja wydaje się bogatsza smakowo, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszna, rozgrzewająca zupka :) Ma piękny kolorek

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna zupka :) jesienna i rozgrzewająca!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha kremik! :-) Fajnie podany z pestkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwe jesienne smaki i kolory! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny ma kolor! Bardzo lubię krem z dyni

    OdpowiedzUsuń
  10. dynia i soczewica, świetne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam, uwielbiam , uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...