To takie danie, które można zrobić właściwie błyskawicznie. Będzie świetne na szybki obiad lub kolację. Makaron, którego użyłam to Penne rigate (Pióra, nr 67) Mamma Mia z pszenicy durum.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 130 g makaronu penne
- 100 g cukinii, oczyszczonej z pestek (poza sezonem można użyć cukinii, która była wcześniej zamrożona)
- 1 łyżka masła
- 1 mały brokuł (same różyczki)
- 1/5 łyżeczki zielonego chili jalapeno (dostępne w sklepie Skworcu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli (lub wg uznania)
- 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 4 łyżki startego sera żółtego
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 min. Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty i odcedzić. Cukinię pokroić na paseczki lub małe plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Posypać zielonym chili japanelo (jeśli lubimy pikantne dania) i smażyć przez ok. 4 minuty. Cukinię, makaron, brokuła i starty żółty ser umieścić w misce i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Naczynie do zapiekanek posmarować cienko masłem lub oliwą i przełożyć do niego wymieszane składniki. Wierzch posypać łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10-13 minut.
Smacznego!
bardzo warzywnie i smacznie - tak jak lubie
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńpyszności ! uwielbiam wszystkie makarony ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńja mogłabym tak jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne połączenie smaków:) zapiekanka wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne danie:)Bardzo w moim stylu:)
OdpowiedzUsuńto danie ma jeden minus,szybko znika
OdpowiedzUsuńpenne-mniaaam! <3 bardzo dobrze podane, wpadam na obiad ;D
OdpowiedzUsuńMniam! Makaron zapiekany pod serem - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
zapiekanki to jeden z moich ulubionych obiadów:)
OdpowiedzUsuń