wtorek, 3 września 2013

Ciastka z tahini i kawą

Przepis znalazłam na blogu Stoliczku, nakryj się. Pyszne chrupiące ciastka chałwowo-kawowe. Do ich zrobienia użyłam pasty tahini ze sklepu Kuchnie Świata. Przepis źródłowy podpowiada, że zamiast kawy można dodać mak. W smaku te ciasteczka są nieco podobne do Ciasteczek chałwowych, które kiedyś prezentowałam. Polecam!



Składniki:

  • 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonej kawy
Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie (a zależy to od gęstości pasty tahini) można dodać kilka łyżek mąki (stopniowo i ostrożnie, aż do uzyskania spójnej konsystencji). Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 min. w 170'C. Gdy tylko ciasteczka zaczną pękać, jest to znak, że są gotowe (nie powinny się zezłocić). Po wyciągnięciu blachy z piekarnika pozostawić na niej ciastka do ostygnięcia, gdyż ciepłe są łamliwe.


12 komentarzy:

  1. Kolejne pyszne ciasteczka u Ciebie :) Mniam, porywam kilka

    OdpowiedzUsuń
  2. poczęstuję się ;) wyglądają bardzo apetycznie, a ten talerzyk, na którym je podałaś jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Talerzyk rewelacyjny, a ciasteczka z chęcią pochrupię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ Ty pieczesz tych ciasteczek ;) moje dzieci byłyby zachwycone!! ciasteczka ciekawe, nigdy nie używałam tej pasty tahini!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego zastosowania tahini nie znałam..:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chyba lubisz piec ciasteczka,bo często je można u Ciebie znaleść,a jedne smaczniejsze od drugich:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością bym pochrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. przydałoby się klika do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...