czwartek, 5 września 2013

Czekoladowe ciasteczka truflowe

Przepis pochodzi z książki "The cookie and biscuit bible" Catherine Atkinson, a znalazłam go na blogu Moje Wypieki. Ciasteczka są mocno czekoladowe, lekkie i truflowe. Świetne do kawy czy herbaty. I są pięknie popękane... Idealne!



Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać jajko, ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Otrzymane klejące ciasto odstawić do lodówki na min. pół godziny.
Po tym czasie z ciasta formować w lekko zwilżonych wodą rękach małe kuleczki (ciastka bardzo rosną w piekarniku, więc kulki powinny być naprawdę małe - mniejsze niż orzech włoski). Każdą kulkę obtoczyć grubo w cukrze pudrze. Obtoczone ciasteczka układać na blaszce w sporych (ok. 2 cm) odstępach.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.


 

15 komentarzy:

  1. Właśnie piję kawkę więc poczęstuję się ciateczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalejesz z ciasteczkami:D Zabieram kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachwycają mnie te ciasteczka :) muszą być pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super! Podoba mi się ich popękana struktura ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Wysłałam mejl do Ciebie na adres - szalonapatelnia@gmail.com Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Och słabość mam do tych ciasteczek, nie dość, że pięknie wyglądają, to również przepysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są te ciasteczka, na pewno nie przeszłybyśmy obok nich obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...