środa, 21 sierpnia 2013

Nocna drożdżówka z kruszonką

Może macie nieraz ochotę na świeżą, puszystą drożdżówkę o poranku? Nic prostszego - wystarczy wykorzystać ten bardzo prosty przepis. Do ciasta użyłam oleju Rapso, rodzynek Kresto i skórek kandyzowanych Gold Pack. Przepis znalazłam na blogu W mojej kuchni, zmniejszyłam ilość drożdży.


 
Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju Rapso
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki rodzynek Kresto
  • 2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Gold Pack

Na dno miski wsypać cukier, wyłożyć na niego pokruszone drożdże. Następnie wylewać kolejno: roztrzepane widelcem jajka, olej i mleko. Nie mieszać (!). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano dosypać mąkę, rodzynki i kandyzowane skórki, całość wymieszać dokładnie łyżką.  Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 pełnych łyżek mąki 

Masło wymieszać z cukrem, dodać mąkę, zagnieść. Rozkruszyć równomiernie nad ciastem.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec ok. 40-50 min.
 


 Olej Rapso to 100% czysty olej rzepakowy. Nadaje się do smażenia, wypieków, sałatek, gotowania i pieczenia.

Poniżej zdjęcia z ulotki, dołączonej do oleju Rapso:





 Zapraszam na stronę FB Świadome Odżywianie.

10 komentarzy:

  1. lubię drożdżówkę, może rano swoją ukręcę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pysznie się prezentuje mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny, smaczny pomysł na śniadanie :) Drożdżówka, która sama (no prawie :P) się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też to drożdżowe robię, bo samo się robi :) pyszne jest

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżówkę zjem zawsze, a tym bardziej taką pyszną jak Twoja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka drożdżówka z samego rana, plus ulubiona kawka...mmmm, ale się rozmarzyłam...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to ciasto :) piekłam je wiele razy, a w tym roku jeszcze nie odnalazłam karteczki z przepisem :) jeśli nie znajdę u siebie to wiem już gdzie szukać! również dostałam tę cudna paczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy takie śniadania:) Ten przepis na pewno wypróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam drożdżówki i do tego z olejem rzepakowym :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...