piątek, 23 sierpnia 2013

Bolillos - meksykańskie bułeczki

Pyszne chrupiące bułeczki. Odstąpiłam od oryginalnego przepisu używając oleju Rapso zamiast smalcu. Przepis pochodzi z bloga Arabeska Waniliowa.

Składniki:
  • opakowanie suszonych drożdży (7g) lub ok. 14 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżkę oleju Rapso (w przepisie oryginalnym - roztopiony smalec)
  • 3 i 1/4 - 4 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • dodatkowo do posmarowania bułeczek: 1/4 szklanki wody, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
Drożdże rozpuścić je w wodzie, dodać miód. Wymieszać i odstawić na 5-10 min.Następnie dodać olej, sól oraz 2 i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Prawdopodobnie w sumie wystarczy 3 i 1/4 szkl. mąki, gdyby jednak była potrzeba można zwiększyć jej ilość. Wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką przez 10-20 min. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie odgazować (uderzając pięścią) i podzielić na 10 -12 części.Z każdej części uformować kulki i odstawić je na 10 min. Po tym czasie z każdej kulki uformować okrągłą lub owalną bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie zrobić glazurę: mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i podgrzewać, aż zrobi się "kisiel". Wyrośnięte bułki ponacinać. Posmarować wyrośnięte bułeczki i ponacinać je ostrym nożem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC, przez około 30-35 minut.

15 komentarzy:

  1. no i super, lubie domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowe pieczywo, więc te bułki na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ślicznie ci wyszły, jak z piekarni, napatrzeć się nie mogę;):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają prześlicznie! I bosko wyrosły, koniecznie muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne bułeczki na śniadanko i nie tylko :) chętnie mimo późnej pory bym taką zjadła :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładniejsze niż sklepowe! Idealnie uformowane i wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pieczywko-zawsze jestem na tak:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie i bardzo smakowicie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentują się rewelacyjnie:) jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszne maleństwa! Uwielbiam świeże, domowe bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...