Zrobienie takiego śniadania trwa naprawdę chwilę. W czasie, kiedy jajka "siedzą" w piekarniku można np. przygotować kanapki do pracy albo ubrać się i zrobić makijaż:) Jajka w takiej postaci nie tylko są smaczne, ale też ładnie się prezentują:)
Składniki (na dwie porcje):
- 2 duże jajka
- 1 duży pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczku szczypiorku lub dymki
- sól, pieprz
Paprykę oraz obranego ze skórki pomidora pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na dwie części i rozłożyć w dwóch wysmarowanych masłem kokilkach. Posiekać szczypiorek i wyłożyć go na warzywa. Rozbić kolejno dwa jajka i delikatnie wylać je do kokilek. Jajka oprószyć solą i pieprzem.
Kokilki umieścić w naczyniu żaroodpornym z wodą. Każdą kokilę przykryć folią aluminiową. Wstawić naczynie do lekko ciepłego piekarnika (lepiej nie wkładać kokilek od razu do gorącego, bo mogą pęknąć) i nagrzać go do temp. 175-180 stopni. Jajka powinny być gotowe po ok. 18-20 min od momentu osiągnięcia tej temperatury (wtedy będą całkiem ścięte; jeśli ktoś lubi płynne żółtko, można wyjąć je z piekarnika wcześniej).
Smacznego:)
Uwielbiam takie szybkie ,ale sycące i pełnowartościowe śniadania :)
OdpowiedzUsuńpyszne i proste:D
OdpowiedzUsuńKupuję ten pomysł dla mnie to śniadanko jak z marzeń:)
OdpowiedzUsuńjajka królują :)
OdpowiedzUsuńekstra!:)
OdpowiedzUsuńCiekawe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńprezentują się super :)) na pewno każdy by się na to śniadanko skusił :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Idealne,pyszne śniadanko na weekend:)
OdpowiedzUsuń