czwartek, 4 kwietnia 2013

Łaciate muffiny z cytrynową nutą

Puszyste, dwukolorowe muffiny. Należy je spożywać w radosnym, wiosennym nastroju. A za oknem zima i śnieg... Ale można, rozkoszując się smakiem słodkiej muffinki, wyobrazić sobie słońce, świergot ptaków i zapach pierwszych kwiatów... Chyba nie tylko ja tęsknię za wiosną?:)

Przepis zaczerpnęłam z bloga Mi smakuje i nieco go zmodyfikowałam.


Składniki:
  • 200 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
  • 2 łyżki kakao
  • skórka starta z jednej cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny
 
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać lub zmiksować wszystkie mokre składniki. Suche składniki szybko połączyć łyżką z mokrymi. Rozdzielić ciasto na dwie części: do jednej dodać kakao i łyżkę soku z cytryny, a do drugiej skórkę startą z cytryny.

Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać na przemian łyżeczkę jasnego i ciemnego ciasta, tak aby wypełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 min.

Smacznego!


 

12 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, bo wyglądają zachęcająco.
    Podoba mi się Twój avatarek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam, poczęstuję się jedną;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Luka Li, nominowałam Cię do Libster Blog.

    http://orcia.blogspot.com/2013/04/libster-blog-u-orci.html

    Mam nadzieje, że pobawisz się z blogerami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Łaciate i cytrynowe- już jestem ich fanką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie wyrosły i tak bardzo apetycznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...