środa, 3 kwietnia 2013

Klonowo-jabłkowy pandowdy

Jabłka w syropie klonowym pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i migdałów... Przepis na ten zdrowy deser pochodzi z Książki kucharskiej Jean Carper



Składniki:

"Kruszonka"
  • 1 szklanka surowych płatków owsianych
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (użyłam syropu ze sklepu Skworcu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jabłka umyć. Można je obrać lub pozostawić w skórkach. Cienko poszatkować i umieścić w misce. Do jabłek dodać sok z cytryny, cynamon, rodzynki i syrop. 
Brytfankę posmarować cienko masłem lub spryskać olejem rzepakowym. Umieścić w niej jabłka, przykryć folią aluminiową, wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min, aż jabłka zmiękną.

W misce połączyć składniki "kruszonki" i wysypać ją na miękkie jabłka. Zapiekać w piekarniku (tym razem brytfanki nie przykrywać) kolejne 20-30 min, aż wierzch zrobi się kruchy.


Dlaczego ten deser jest zdrowy?
  • Jabłka i rodzynki zawierają dużo przeciwutleniaczy.
  • Płatki owsiane zapobiegają nadciśnieniu i obniżają poziom cholesterolu.
  • Cynamon łagodzi skoki cukru we krwi."
(Książka kucharska Jean Carper)


Do upieczenia jabłek pod tą smakowitą kruszonką użyłam okrągłej formy z ceramiczną powłoką ze sklepu Emako. Wkrótce na blogu opiszę wrażenia, dotyczące korzystania z tej foremki.

12 komentarzy:

  1. Taką kruszonkę uwielbiam :) Zdrowa chwila słodkiego zapomnienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ta kruszonka i te jabłka oj zjadłabym :))

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobra muszę pędzić do kuchni. Udowodniłaś mi, że jestem głodna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Od samego patrzenia czuję się ujędrniona, mam mniej cellulitu i tryskam zdrowiem:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam , jakie to musi być smaczne , ta kruszonka *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. oj to musiało być pyszne ;) mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne na śniadanie albo deser :) bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. intrygujący przepis - już dodany do spisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny przepis i musi być to smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...