czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasteczka z mąki z ciecierzycy

Przepis powstał w wyniku eksperymentu. Ciasteczka udały się - były miękkie, smaczne, chociaż dość specyficzne w smaku. Przed upieczeniem intensywnie pachniały surową ciecierzycą, ale po upieczeniu zapach osłabł. 

 

Składniki:
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g kleiku ryżowego
  • 55 g cukru
  • 60 g rodzynek + woda do ich namoczenia
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki słodu jęczmiennego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu klonowego

Rodzynki wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę. Następnie odlać wodę, a rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę z ciecierzycy wsypać do miski. Dodać kleik ryżowy, cukier, zmielone siemię lniane, kakao, proszek do pieczenia i słód jęczmienny. Wymieszać. Dodać wodę (100 ml), jajko, syrop klonowy oraz miękkie masło i rodzynki. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 10 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. 

Z ciasta toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli ciasto bardzo się lepi, dobrze jest zwilżyć ręce). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 13-15 min.


 "Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest istotne w profilaktyce cukrzycy." (Magdalena Markowska: "Jedz pysznie bez pszenicy")

Do zrobienia ciasteczek wykorzystałam mąką z ciecierzycy oraz słód jęczmienny ze sklepu Naturalne Zdrowie:

http://www.naturalniezdrowe.com.pl

9 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...