wtorek, 24 września 2013

Makaron penne na zielono

To takie danie, które można zrobić właściwie błyskawicznie. Będzie świetne na szybki obiad lub kolację. Makaron, którego użyłam to Penne rigate (Pióra, nr 67) Mamma Mia z pszenicy durum.

 
Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 130 g makaronu penne
  • 100 g cukinii, oczyszczonej z pestek (poza sezonem można użyć cukinii, która była wcześniej zamrożona)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały brokuł (same różyczki)
  • 1/5 łyżeczki zielonego chili jalapeno (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli (lub wg uznania)
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki startego sera żółtego

Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 min. Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty i odcedzić. Cukinię pokroić na paseczki lub małe plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Posypać zielonym chili japanelo (jeśli lubimy pikantne dania) i smażyć przez ok. 4 minuty. Cukinię, makaron, brokuła i starty żółty ser umieścić w misce i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Naczynie do zapiekanek posmarować cienko masłem lub oliwą i przełożyć do niego wymieszane składniki. Wierzch posypać łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10-13 minut.

Smacznego!

11 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...