poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Jajka śniadaniowe zapiekane w kokilkach

Zrobienie takiego śniadania trwa naprawdę chwilę. W czasie, kiedy jajka "siedzą" w piekarniku można np. przygotować kanapki do pracy albo ubrać się i zrobić makijaż:) Jajka w takiej postaci nie tylko są smaczne, ale też ładnie się prezentują:)


Składniki (na dwie porcje):
  • 2 duże jajka
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczku szczypiorku lub dymki
  • sól, pieprz

Paprykę oraz obranego ze skórki pomidora pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na dwie części i rozłożyć w dwóch wysmarowanych masłem kokilkach. Posiekać szczypiorek i wyłożyć go na warzywa. Rozbić kolejno dwa jajka i delikatnie wylać je do kokilek. Jajka oprószyć solą i pieprzem.



Kokilki umieścić w naczyniu żaroodpornym z wodą.  Każdą kokilę przykryć folią aluminiową. Wstawić naczynie do lekko ciepłego piekarnika (lepiej nie wkładać kokilek od razu do gorącego, bo mogą pęknąć) i nagrzać go do temp. 175-180 stopni. Jajka powinny być gotowe po ok. 18-20 min od momentu osiągnięcia tej temperatury (wtedy będą całkiem ścięte; jeśli ktoś lubi płynne żółtko, można wyjąć je z piekarnika wcześniej).

Smacznego:)



8 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...