wtorek, 12 listopada 2013

Kamień do pieczenia pizzy ze sklepu Emako

Od dłuższego czasu testuję kamień do pizzy ze sklepu Emako. Kamień ma 33 cm średnicy i posiada w komplecie metalową podstawkę. W sklepie Emako można zakupić go w przystępnej cenie 49.99zł.


Najpierw upiekłam na nim pyszną pizzę. Przyznaję, że wyszła świetna, o chrupkim spodzie.

http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/07/pizza-pieczona-na-kamieniu.html

Ale kamień kusił mnie głównie ze względu na to, że można na nim piec nie tylko pizzę, ale także chleby i bułki, które robię kilka razy w tygodniu. Spróbowałam na nim upiec więc chleb. Najpierw chleb na zakwasie z karobem. Ponieważ mam tylko podłużny koszyk do wyrastania, mój chlebek miał właśnie podłużny kształt - i niestety okazał się nieco za duży na kamień, ale mimo to udało mi się go upiec. Muszę zaopatrzyć się w okrągły koszyk, bo okrągłe chlebki z pewnością będzie się na nim idealnie piekło. 

http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/09/chleb-z-karobem.html

Mój kolejny wypiek na tym kamieniu to Szwajcarki - sympatyczne chlebki o chrupiącej skórce. Ponieważ są one niewielkie z łatwością zmieściły się razem na kamieniu.

http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/11/szwajcarki.html

Moje wrażenia z jego używania są jak najbardziej pozytywne. Jedynym mankamentem dla mnie są wymiary - mógłby być trochę większy (najlepiej kwadratowy:). Ale wtedy z pewnością byłby mniej poręczny. 

Przy robieniu pizzy problemem okazało się przeniesienie gotowej pizzy na rozgrzany kamień... Sprawę z pewnością rozwiązała by łopata do pizzy, ale w domowych warunkach o taką trudno :) Szkoda, że nie ma jej w komplecie do kamienia :)
 
Kamień nie jest trudny do mycia, chociaż można myć go jedynie samą wodą, bez detergentów i oczywiście po całkowitym wystygnięciu. Po kilkakrotnym użyciu widać już ślady użytkowania, które są nie do zmycia, ale to tylko dodaje mu uroku :)

Sprzedawany jest w ładnym pudełku, nadaje się więc nawet na prezent. 


Podsumowując zalety kamienia, to zarówno pizza, jak i pieczywo z niego wychodzą niezwykle chrupiące. Kamień sprawia, że ciepło jest rozkładane równomiernie. Spokojnie można go używać przy maksymalnej temperaturze w piekarniku, oczywiście pamiętając, że wkładamy go zawsze do zimnego piekarnika i z nim razem nagrzewamy.


http://emako.pl

10 komentarzy:

  1. Zawsze zastanawiałam się nad takim kamieniem. Od kiedy go zobaczyłam w zagranicznym masterchefie, chciałam go mieć :) Ale później jakoś o nim zapomniałam :( Przydatna rzecz :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, strasznie by mi się taki przydał!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękny gadżet, chciałabym taki mieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super produkt a do tego tyle smakowitości. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj pizza pieczona na takim kamieniu musi być genialna:) Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym chciała umiec tak piec jak Ty!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...