poniedziałek, 11 listopada 2013

Tessinerli - szwajcarski chlebek z sześciu części

Ten "chlebek" o ciekawym kształcie bardzo mi się spodobał. Okazał się smaczny i nie jest trudno go zrobić. Przepis znalazłam na blogu ko ko ko. Polecam!



Składniki
Zaczyn:
  • 150g mąki pszennej chlebowej
  • 100g wody
  • niecałe 1/2 łyżeczki suszonych drożdży*
  • spora szczypta (1/4 łyżeczki) soli

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę szczelnie (np. folią spożywczą) i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Ciasto chlebowe:
  • zaczyn z dnia poprzedniego
  • 350g mąki pszennej chlebowej
  • 190g wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży*
  • 3/4 łyżeczki soli

*drożdży świeżych używamy dwa razy więcej niż suszonych

Do zaczynu wlać wodę i dokładnie rozmieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z suszonymi drożdżami, dodać olej oraz zaczyn z wodą i wymieszać. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach ciasto należy złożyć).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, przykryć ściereczką i pozostawić na 5 min, aby odpoczęło. Po tym czasie z każdej części uformować kulę. Wszystkie kulki ułożyć na papierze do pieczenia, by lekko się ze sobą stykały. Najlepiej ułożyć je po przekątnej papieru, tak aby potem bochenek bez problemu zmieścił się na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut.


Piekarnik (z blachą w środku) rozgrzać do 230 stopni.

Bochenek naciąć głęboko (na 2 cm), pod lekkim kątem. Przełożyć na rozgrzaną blachę (najłatwiej z papierem do pieczenia, na którym bochenek wyrastał). Włożyć do nagrzanego  piekarnika. Ścianki i dno piekarnika spryskać kilkakrotnie wodą. Piec z parą przez 10 minut. Następnie uchylić na chwilę  lekko drzwiczki piekarnika, aby para uszła. Zamknąć, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20-25 minut.

                                                                                              

12 komentarzy:

  1. wiesz co, chyba upieke taki sam, wygląda na smaczny i prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie:) już dodaje do przepisów które mam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny :) bardzo mi się podoba taki chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek składający się z bułeczek - superowy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje pieczywo zawsze wygląda rewelacyjnie, a jego smaku jestem pewna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak bajkowa dżdżownica :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znakomity pomysł na cudne chlebki, myslę że smakują przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny wyszedł kształt! Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością smakowity jest ten chlebuś:) Jeszcze taki cieplutki na śniadanko.. UWIELBIAM:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...