piątek, 8 listopada 2013

Śnieżne Rafaello

Kiedyś podawałam przepis na moje ulubione Rafaello z białą czekoladą. I chociaż ciągle pozostaje ono w czołówce ciast, to ostatnio rozsmakowałam się Rafaello z przepisu otrzymanego od koleżanki. "Śnieżne", bo krem jest na bazie nietypowego budyniu, robionego tylko z mąki pszennej. Dzięki temu ma ciekawą konsystencję i jest bielutki. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na blogu http://kochamtyto.blogspot.com.

 

Biszkopt - upiec  z tego przepisu.

Krem - składniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 laska wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kostka masła

Ziarenka z laski wanilii wydrążyć i wymieszać z mąką pszenną. 2 i 1/2 szklankę mleka zagotować z 1 szklanką cukru i wydrążoną laską wanilii. 1 i 1/2 szklanki mleka wymieszać z 1 szklanką mąki pszennej i ziarenkami wanilii (tak, żeby nie było grudek). Z gotującego się mleka wyciągnąć wanilię. Mleko wymieszane z mąką wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszać, aż do zgęstnienia. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, żeby jej powierzchnia przylegała do budyniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Masło ubić do białości mikserem i dodawać do niego stopniowo małe porcje zimnego budyniu.

Kokosowa posypka:
  • 160 g wiórek kokosowych (użyłam wiórek Kresto)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 krople olejku waniliowego lub śmietankowego

Na patelni uprażyć kokos z cukrem i masłem na złoty kolor (trzeba ciągle mieszać), po zdjęciu z ognia dodać olejek i wymieszać.

Do nasączenia biszkoptu:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 50-75 ml wódki

Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć równomiernie biszkopt.

Na nasączony biszkopt nałożyć krem i pospać równomiernie kokosową posypką. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.


6 komentarzy:

  1. Ojej, bardzo kuszące ciasto! A ten budyń jest naprawdę bardzo interesujący, ogólnie mówiąc pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciasto, ja bardzo lubię wiórki kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie to ciasto jest pyszne bardzo delikatne w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też robię podobne:):) Rodzinka bardzo je lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och już od dawna przymierzam się do tego ciasta, ale ciągle brakuje czasu. Twoje wygląda rewelacyjnie, wymarzony deser dla mnie ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ono smacnzie wygląda! a ten krem, to pewnie prosto z miseczki można wyjadać :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...