piątek, 30 maja 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z prażonym słonecznikiem

Ten świetny przepis na bardzo smaczny chleb znalazłam na blogu Tak sobie pichcę. Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki. Upieczony chlebek wykorzystałam do testowania lnianego AleWorka - o rezultatach testu przeczytacie już w następnym poście.


  
Składniki (na dwa bochenki)

Zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g białej pszennej maki chlebowej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:
  • 500g białej pszennej maki chlebowej
  • 100g mąki żytniej sitkowej (ja zastąpiłam żytnią białą typ 720)
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 455g letniej wody
  • 13g soli
  • 120g ziaren słonecznika, uprażonych*

W misce umieścić mąki oraz wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać wystudzone ziarna słonecznika i ponownie zagniatać przez 3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielnic na dwie części. Z każdej części ukształtować  kulę i zostawić na 15 minut. Obie porcje uformować w bochenki i umieścić w koszach do wyrastania (złączeniem do góry). Przykryć ściereczką/woreczkiem i zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Rozgrzać piec wraz z kamieniem/płaską blachą do 250ºC. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę bochenki wyłożyć na kamień/rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220ºC i piec jeszcze 35 minut.

* aby uprażyć łuskane ziarna słonecznika należy wysypać je na rozgrzaną suchą patelnię i nieustannie mieszać aż do zezłocenia, następnie przesypać do miseczki i zostawić do ostygnięcia

 

Za tło do zdjęć posłużył mój lniany AleWorek, o którym możecie przeczytać tutaj.  Takie worki można zakupić w sklepie internetowym http://aleworek.pl/sklep.


7 komentarzy:

  1. Narobiłaś smaku na kromeczkę tego pysznego chleba z chrupiącą skórką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada ten chlebus!!wyobrazam sobie zapach jaki musi sie roznosic gdy sie piecze w domu takie pysznosci!!!ja niestety jeszcze nigdy nie probowalam samodzielnie upiec chlebka:-( pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  3. Luka chlebek jak z najlepszej piekarni :) rewelacyjny!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bochny! Tylko podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek jak malowany :)) no i czuję się zachęcona do zakupu tego worka... wygląda bardzo estetycznie i Twoje testy mnie przekonują :))

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...