Dzisiaj chciałabym napisać kilka słów o sposobie przechowywania pieczywa, który odkryłam dzięki temu, że niedawno udało mi się zakwalifikować do akcji wielkiego testowania AleWorka. AleWorki są uszyte ze 100 % grubego lnu.
Ponieważ lniana tkanina ma właściwości antyalergiczne, antybakteryjne i
pochłaniające wodę, przechowywanie pieczywa w takim woreczku spowolni
proces wysychania i zabezpieczy przed pleśnią.
Na stronie aleworek.pl
znajdziemy wiele gotowych wzorów lnianych worków, ale istnieje też
opcja indywidualnego zamówienia (można wybrać koronkę, kolor sznurka,
rodzaj napisu a także ozdobić nasz worek dodatkowymi elementami). Ja
wybrałam worek z koronką, sznurkiem i haftem w kolorze ecru. Worek jest dość duży - ok. 30 x 40 cm, bez problemu pomieści więc nawet spory bochenek.
Mój AleWorek zachwycił mnie swoim wyglądem - jakością i starannością wykonania. Lniana tkanina jest naprawdę gruba a worek wygląda solidnie i tak elegancko, że nie zawahałabym się kupić go komuś na prezent :)
Podczas
testowania AleWorka będę w nim przechowywać domowy chleb upieczony na
zakwasie, kupiony chleb na zakwasie dobrej jakości oraz pszenny chleb
marketowy. Codziennie od dnia zakupu będę notować stopień przydatności
pieczywa do spożycia. O postępach w teście oczywiście będę informować na
bieżąco :)
W lniane cudeńka do przechowywania pieczywa można zaopatrzyć się w sklepie http://aleworek.pl/sklep/ .
Bardzo ładny:)
OdpowiedzUsuńOoo..fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńLubie takie pomysły, nawet sama uszyłam sobie podobny woreczek do pieczywa. A ten piękny jest !
OdpowiedzUsuń