Ten świetny przepis na bardzo smaczny chleb znalazłam na blogu Tak sobie pichcę. Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki. Upieczony chlebek wykorzystałam do testowania lnianego AleWorka - o rezultatach testu przeczytacie już w następnym poście.
Składniki (na dwa bochenki)
Zaczyn:
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 45 g letniej wody
- 75 g białej pszennej maki chlebowej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
- 500g białej pszennej maki chlebowej
- 100g mąki żytniej sitkowej (ja zastąpiłam żytnią białą typ 720)
- 100g mąki pszennej razowej
- 455g letniej wody
- 13g soli
- 120g ziaren słonecznika, uprażonych*
W misce umieścić mąki oraz wodę, wymieszać, przykryć i
zostawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać wystudzone ziarna słonecznika i ponownie zagniatać przez 3 minuty.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 1/2
godziny i składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielnic na dwie części. Z każdej części
ukształtować kulę i zostawić na 15 minut. Obie porcje
uformować w bochenki i umieścić w koszach do wyrastania (złączeniem do góry). Przykryć ściereczką/woreczkiem i zostawić do
wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Rozgrzać piec wraz z kamieniem/płaską blachą do 250ºC. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę bochenki wyłożyć na kamień/rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z para przez 10 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 220ºC i piec jeszcze 35 minut.
* aby uprażyć łuskane ziarna słonecznika należy wysypać je na rozgrzaną suchą patelnię i nieustannie mieszać aż do zezłocenia, następnie przesypać do miseczki i zostawić do ostygnięcia
Za tło do zdjęć posłużył mój lniany AleWorek, o którym możecie przeczytać tutaj. Takie worki można zakupić w sklepie internetowym http://aleworek.pl/sklep.
Narobiłaś smaku na kromeczkę tego pysznego chleba z chrupiącą skórką:)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ten chlebus!!wyobrazam sobie zapach jaki musi sie roznosic gdy sie piecze w domu takie pysznosci!!!ja niestety jeszcze nigdy nie probowalam samodzielnie upiec chlebka:-( pzdr!
OdpowiedzUsuńLuka chlebek jak z najlepszej piekarni :) rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Wspaniały chleb :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bochny! Tylko podziwiać :)
OdpowiedzUsuńChlebek jak malowany :)) no i czuję się zachęcona do zakupu tego worka... wygląda bardzo estetycznie i Twoje testy mnie przekonują :))
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek!
OdpowiedzUsuń