poniedziałek, 3 lutego 2014

"Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska".

Dzisiaj przedstawiam recenzję książki, którą od dłuższego czasu mam na półce. Po "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" sięgam często i z wielką przyjemnością. Jej autorką jest Gillian McKeith dietetyczka znana m.in. z programów TV.


Pierwsze trzy rozdziały stanowią część "teoretyczną". Znajdziemy tu przydatne wskazówki, które pomogą wdrożyć się w zdrowe odżywianie - od zasad łączenia grup żywności, przez opis właściwości ziół i przypraw, aż po przykładowy tygodniowy jadłospis. Zawarte tam rady są dość wyraźnie wypunktowane, wypisane w większości na różnokolorowych stronach, więc łatwo przyciągają wzrok.

Drugą część stanowią przepisy pogrupowane wg kategorii. I tak, na początku znajdziemy Koktajle i soki. Autorka rozpoczyna tę część zachęcającymi słowami:

"(...) ilekroć poczujesz się smutny, pełen toksyn, osłabiony lub po prostu zmęczony, nie ma lepszego lekarstwa, niż szklanka świeżo przygotowanego soku z owoców lub warzyw. Pijąc go dostarczasz organizmowi potężną dawkę najaktywniejszych, korzystnie wpływających na zdrowie związków". 

O koktajlach natomiast pisze, że "dostarczają energii i wspaniale oczyszczają organizm". Oprócz przepisów znajdziemy tu także informacje o właściwościach owoców i warzyw.

Kolejny rozdział to zbiór pomysłów na zdrowe śniadania. Już same nazwy brzmią apetycznie, np. Grillowane brzoskwinie, czy Cytrynowo-imbirowa kaszka gryczana.


Dalsze strony zainspirują nas do zrobienia ciekawych zup (np. sałatowej lub marchwiowo-migdałowej), a także do przygotowania sałatek i lunchów. Najbardziej obszerną część przepisów stanowią pomysły na dania główne. Tu najbardziej zainteresowały mnie takie dania, jak Hamburgery z ciecierzycy, Klops fasolowy i Pełnoziarniste naleśniki z ratatouille.


W rozdziale Szybkie kąski znajdziemy dania, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Moim ulubionym działem są jednak Przekąski. Gillian McKeith podaje tutaj takie ciekawe propozycje, jak Kulki ryżowe w sezamie Pasta z fasoli Piękny Jaś, Masło z nerkowców, czy Domowy hummus.

Na kolejnych kartkach znajdziemy Przysmaki, a tam przepisy m.in. na Piankę cytrynową, czy Krówki z chlebem świętojańskim. W ostatnim rozdziale pt. Wywary i sosy godny uwagi są pomysły na Majonez bez jajek i Domowy ketchup.


Jak napisałam na wstępie, sięgam po tę książkę często. Czasami korzystam z przepisów, niekiedy traktuję je tylko jako inspirację, a od czasu do czasu czytam wskazówki i rady. Chociaż nie jestem zwolenniczką żadnej konkretnej diety, to ta książka zachęciła mnie na pewno do częstszego jedzenia warzyw i owoców i przyrządzania bezmięsnych obiadów. Część opisowa napisana jest z humorem, zawarte w książce zdjęcia są w jaskrawych, energetyzujących kolorach. Mam wrażenie, że nawet jej przeglądanie poprawia nastrój :)

Wydawnictwu REBIS dziękuję za udostępnienie książki do recenzji.


6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawi mnie przepis na Cytrynowo-imbirową kaszkę gryczaną. Mam nadzieję, że niebawem podasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie się zastanawiałam czy ją kupić, fajnie, że dodałaś recenzję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że to książka, którą warto mieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm. z przyjemnością bym ja przeczytała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oglądałyśmy kiedyś tę książkę, ale nie mogłyśmy się zdecydować. Wydaje się naprawdę ciekawa i pełna dobrych rad i inspiracji. Musimy się jej przyjrzeć jeszcze raz:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...