Prawdopodobnie większość z nas zauważyła jak
wiele w naszym kraju przybyło barów, pizzerii, kawiarni i restauracji. Liczba
lokali tego typu, mimo nie najlepszego okresu w gospodarce, rośnie
systematycznie od ponad 10 lat. Samych tylko restauracji, licząc od roku 1995,
przybyło prawie 5 tysięcy. Dzisiaj reprezentują one wszystkie kuchnie świata i
co oczywiste – rywalizują ze sobą wyglądem, poziomem obsługi, a przede
wszystkim różnorodnością i jakością serwowanych dań.
Jednak jakość, poziom i szybkość obsługi nie
zależą już dzisiaj wyłącznie od umiejętności i talentu szefa kuchni oraz
sprawności personelu na sali. Aby sprostać rosnącym wymaganiom klientów i
utrzymać się na bardzo konkurencyjnym rynku, placówki gastronomiczne muszą być
wyposażone w sprzęt i urządzenia, które pozwolą na odpowiednie przechowywanie i
szybkie przyrządzanie potraw. Na szczęście właściciele lokali mogą się obecnie
zaopatrzyć we wszystko, co jest im potrzebne. Zamrażarki i lodówki przeznaczone
do profesjonalnego użytku, zmywarki i uzdatniacze wody, urządzenia barowe,
naczynia kuchenne i zastawy stołowe w dużym wyborze, to tylko niektóre pozycje,
które oferuje współczesny przemysł gastronomiczny. Lista jest długa, bowiem
nieco innego sprzętu potrzebuje bar szybkiej obsługi, innego renomowana
restauracja w centrum miasta, a jeszcze innego cukiernia lub kawiarnia.
Większość z wymienionych urządzeń to z reguły
zakup na wiele lat. Oczekuje się więc, że będą trwałe, proste w obsłudze i
spełnią wszelkie wymogi sanitarne związane z tego typu wyposażeniem. Dlatego
dobór potrzebnych pozycji powinien być staranny i przemyślany. A jest z czego
wybierać. Aby się o tym przekonać, wystarczy zajrzeć na stronę: sklep.technica.pl.
Właściciele kawiarni, pubów i restauracji znajdą tam sprzęt pochodzący od
najlepszych światowych producentów i będą mogli wybrać to, co szybko przełoży
się na jakość serwowanych w ich lokalu potraw. Szef kuchni będzie z pewnością
zadowolony.
Ja pracuwałam na kuchni 4 lata i wiem coś o tym.
OdpowiedzUsuń