piątek, 28 lutego 2014

Bananowe placuszki z czerwonym ryżem


Placuszki mają lekko bananowy smak, ryż z brzegów jest fajnie chrupiący. Świetnie nadają się na słodkie śniadanie lub do porannej kawy. Ryż czerwony zawiera więcej błonnika niż ryż biały, jest bogaty w witaminy i minerały. Więcej o jego właściwościach można przeczytać na stronie sklepu skworcu.com.




Składniki:
  • 100 g czerwonego ryżu - użyłam czerwonego ryżu ze sklepu Skworcu
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru (lub wg uznania)
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 



Ryż przesypać na sitko i wypłukać, umieścić w garnku, zalać wrzącą wodą w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu (100 g suchego ryżu to ok. 1/2 szklanki, potrzeba więc ok. 1 szklanki wody). Dodać szczyptę soli, przykryć i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem na małym gazie, aż do całkowitego wchłonięcia wody (pod koniec gotowania można przemieszać). Wystudzić (jeśli planujemy usmażyć placuszki na śniadanie, to warto jest ugotować ryż poprzedniego dnia wieczorem).



Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ryż i mąkę, szczyptę proszku oraz cynamon, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Śniadanie mistrzów

6 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...