piątek, 31 lipca 2015

Ubijany chleb orkiszowy

Przepis pochodzi z bloga Stare Gary. Chleb jest smaczny, w 100 % z mąki orkiszowej. Ciasto wykonujemy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Problematyczne może być tylko formowanie bochenka (skręcanie dwóch części ciasta w "warkocz"), ale pomoże tu mocniejsze podsypanie ciasta mąką.


Składniki:
Mąki przesiać do miski, drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do mąki, dodać sól. Całość ubijać mikserem (mocniejszą końcówką do ubijania piany lub hakiem) do chwili, aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski.Miskę z ciastem przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki na 2-3 przed przystąpieniem do dalszych czynności. Po tym czasie ciasto należy delikatnie wyjąć z miski na oprószoną mąkę stolnicę i podzielić je na dwie równe części. Posypać kawałki mąką i delikatnie skręcić je ze sobą w bochenek na kształt warkocza. Pozostawić do wyrośnięcia.
 
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, umieścić w nim naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z parą - najpierw 5 min w temp. 250 stopni, potem 20-30 min w temp. 210 stopni. Ostudzić na kratce.

Mąka orkiszowa jasna, mąka orkiszowa razowa oraz sól himalajska dostępne są w sklepie Naturalne Zdrowie:


 

6 komentarzy:

  1. Ale fajny ten chlebuś :-) podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb ma super kształt i pewnie smak również;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny chleb, podoba mi się użycie mąki orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam go i bardzo nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już kiedys myślałam o pieczeniu chleba. Moze w końcu się zmobilizuję? ;) Twój wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne chlebek ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...