piątek, 26 września 2014

Ziemniak ziemniakowi nierówny






Ziemniak jaki jest, każdy widzi. Trudno o bardziej klasyczny element codziennego polskiego obiadu. Wydaje się, że o ziemniakach powiedziane zostało już wszystko, a raczej – niewiele można o nich powiedzieć. Ale czy na pewno?

Liczne odmiany 

 
W Polsce, jak na jednego z największych producentów ziemniaków przystało, mamy 135 odmian tej byliny. Nie wszystkie są oczywiście jadalne – 35 z nich to ziemniaki pastewne. Odmiany ziemniaków mają swoje nazwy, zupełnie jak jabłka czy śliwki. Które z nich są najpopularniejsze w naszym kraju? Zaczynając od tych pojawiających się najwcześniej, są to: Lord, Denar, Vineta, Owacja, Satina, Tajfun oraz Jelly. Cóż nam jednak po znajomości tych nazw, skoro nie wiemy, czym się od siebie różnią? Z pomocą przychodzi nam podział ziemniaków na trzy typy kulinarne.

Typ kulinarny A

To typ najlepszy do sałatek. Ziemniaki te są najtwardsze i zawierają stosunkowo mało skrobi, dzięki czemu nawet po ugotowaniu pozostają wilgotne i zwarte. Łatwo pokroisz je w plastry czy w kostkę, idealnie nadają się też do gotowania w mundurkach, smażenia lub na grilla. Odmiany należące do tego typu to między innymi Belana i Venezia, jednak częściej w sklepach spotkać można typ AB, czyli odmiany takie jak Agata, Frezja i Vineta.

Typ kulinarny B

Typ pośredni, czyli ogólnoużytkowy. Najbardziej „zrównoważone” ziemniaki – o średniej zawartości skrobi. Ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Mniej wilgotne, niż typ kulinarny A, jednak nie tak suche, jak typ C. Nadają się zarówno do gotowania, jak i smażenia – doskonałe jako dodatek do mięs. Odmiany należące do tego typu to: Jelly, Irga, Irys, Gala oraz inne. Jelly idealnie nadaje się na frytki, zaś Irga i Irys są wyjątkowo smaczne.

Typ kulinarny C

Do tej grupy należą najbardziej suche i miękkie ziemniaki. Mają najwięcej skrobi, przez co stają się mączne i sypkie. Użyj ich do wykonania placków, kopytek lub puree. Zagęścisz też nimi zupę i ciasto bez konieczności używania dużych ilości mąki. Te odmiany nadają się idealnie do przyrządzania smacznych ziemniaczanych zup: https://zakochanewzupach.pl/tag/zupa-ziemniaczana/. Czas, by ziemniak z oklepanego dodatku stał się głównym składnikiem kremowej zupy!

Jak je rozpoznać?
Jeśli kupujemy ziemniaki paczkowane, informacja o typie i odmianie jest zwykle umieszczona gdzieś na etykiecie. Problem pojawia się, kiedy dostajemy ziemniaki od rodziny ze wsi lub kupujemy je na bazarze. Jest na szczęście prosty sposób, by mniej więcej określić, do jakiego typu należy nasz ziemniak: wystarczy przeciąć go na pół, potrzeć o siebie połówki i zobaczyć, jak „zareaguje”. Jeśli ujrzysz sączącą się wodę – ziemniak należy do odmiany twardszej. Jeśli zaś połówki będą się kleić, jest to typ miękki i o większej zawartości skrobi.

4 komentarze:

  1. Lubię ziemniaki, ale nie znoszę obierać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydatne info :) też nie lubię ich obierać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie nudzi obieranie ziemniaków :P ale przydatne informacje :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...