Przepis
pochodzi z bloga Stare Gary. Chleb jest smaczny, w 100 % z mąki
orkiszowej. Ciasto wykonujemy wieczorem, dzień przed pieczeniem.
Problematyczne może być tylko formowanie bochenka (skręcanie dwóch
części ciasta w "warkocz"), ale pomoże tu mocniejsze podsypanie ciasta
mąką.
Składniki:
- 420 g mąki orkiszowej typ 700
- 80 g razowej mąki orkiszowej
- 5g świeżych drożdży
- 10 g soli himalajskiej
- 400 g wody (można użyć nieco mniej)
Mąki
przesiać do miski, drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do mąki, dodać
sól. Całość ubijać mikserem (mocniejszą końcówką do ubijania piany lub
hakiem) do chwili, aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków
miski.Miskę z ciastem przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia wyjąć
ciasto z lodówki na 2-3 przed przystąpieniem do dalszych czynności. Po
tym czasie ciasto należy delikatnie wyjąć z miski na oprószoną mąkę
stolnicę i podzielić je na dwie równe części. Posypać kawałki mąką i
delikatnie skręcić je ze sobą w bochenek na kształt warkocza. Pozostawić
do wyrośnięcia.
Piekarnik
nagrzać do 250 stopni, umieścić w nim naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z parą - najpierw 5 min w temp.
250 stopni, potem 20-30 min w temp. 210 stopni. Ostudzić na kratce.
Mąka orkiszowa jasna, mąka orkiszowa razowa oraz sól himalajska dostępne są w sklepie Naturalne Zdrowie:
Ale fajny ten chlebuś :-) podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńChleb ma super kształt i pewnie smak również;)
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb, podoba mi się użycie mąki orkiszowej :)
OdpowiedzUsuńPiekłam go i bardzo nam smakował :)
OdpowiedzUsuńJuż kiedys myślałam o pieczeniu chleba. Moze w końcu się zmobilizuję? ;) Twój wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPiękne chlebek ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń