środa, 12 sierpnia 2015

Muffinka z kolorowym kremem stworzona w domu - to możliwe!

Muffin jako forma małej babeczki wywodzi się oryginalnie z krajów anglosaskich, jednak dopiero Amerykanie uczynili z niego smakołyk popularny na skalę światową. Pyszne mini-ciasta w wymyślnych foremkach lub w kolorowych papilotkach podbiły serca zarówno starszych, jak i młodszych i stały się wyrafinowaną przekąską porównywaną do francuskich makaroników. Ze względu na małe rozmiary to wygodna opcja na słodkie co nieco w biegu i spokojne popołudnie przy kawie z przyjaciółką, natomiast liczne sposoby dekoracji czynią z muffinek świetny pomysł na słodki i modny upominek. Na świecie działa mnóstwo kawiarni nastawionych głównie na sprzedaż pysznych babeczek. Warto jednak wiedzieć, że dzięki bogatej ofercie hurtowni i sklepów cukierniczych piękne babeczki można równie dobrze przygotować samodzielnie w domu. 


- Na wstępie warto wspomnieć o tym, że muffinka to forma babeczki podawana w papilotce, najczęściej z nadzieniem w środku. Natomiast cupcake to odmiana tej pierwszej, charakteryzująca się mniejszym rozmiarem, za to bogatym zdobieniem na wierzchu w formie lukru, kolorowych perełek, konfitury, figurek, ozdób z masy plastycznej itd. - wyjaśnia specjalistka z All4Cakes. - Na polskim rynku gastronomicznym świetnie odnalazły się lokale nastawione na pyszne babeczki takie jak Lola's Cupcakes w Warszawie czy Cupcake Corner Bakery, którzy po sukcesie w rodzinnym Krakowie otwierają filie również w stolicy. Takie babeczki to świetna opcja nie tylko na zaspokojenie ochoty na słodycze. Zapakowane w piękne pudełko mogą stać się pięknym prezentem dla bliskiej osoby, a ułożone na paterze zastąpić tort! Jeżeli mamy na to ochotę, możemy piękne muffinki wykonać we własnym domu. Specjalistyczne sklepy internetowe oferują całą gamę profesjonalnych produktów spożywczych i pomocnych narzędzi - dodaje.
W kwestii samego ciasta babeczki dają niemal nieograniczone możliwości - można przecież zrobić najprostsze muffinki z ciasta biszkoptowego lub tradycyjnego "murzynka". Przepisy można także modyfikować, tak aby otrzymać babeczki miodowe, orzechowe, z kawałkami czekolady lub kremem w środku. Tak naprawdę to w momencie dekorowania wierzchu zaczyna się prawdziwa zabawa - uzdolnieni plastycznie mogą pokusić się o dekorację w formie figurki wykonanej z lukru plastycznego. Najpopularniejszą formą zdobienia babeczek jest jednak nałożenie (za pomocą rękawa cukierniczego) warstwy kremu w formie stożka, zdobionego następnie posypkami, cukierkami, perełkami lub kolorowym cukrem. W specjalistycznych sklepach stacjonarnych lub internetowych można zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju barwniki spożywcze występujące w formie spray'u, żelu, płynie lub proszku. W zależności od umiejętności i budżetu możemy kupić tylko podstawowe kolory, czyli czerwony, niebieski i żółty (stworzymy z nich pozostałe barwy) plus biały i czarny, równie dobrze możemy się zaopatrzyć w każdego rodzaju barwy, z perłowym połyskiem, metalizujące itd. Takie barwniki są idealnie przy zmianie koloru kremu lub przy samym malowaniu i zdobieniu wypieków. 
- Dodatkową wygodę wykonania zapewniają wszelkiego rodzaju akcesoria do barwienia dostępne w dobrych sklepach m.in. pędzelki lub palety do barwników. Dzięki temu możemy w warunkach domowych stworzyć piękne cupcakes, które staną się pięknym, słodkim dodatkiem zarówno przy spotkaniu z przyjaciółką, jak i w trakcie przyjęcia urodzinowego - stwierdza specjalistka All4Cakes.

5 komentarzy:

  1. Jak ten krem pięknie wygląda! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda :-) a porady bardzo przydatne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda ta babeczka, niesamowicie intensywny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...