wtorek, 28 lipca 2015

Bagietki pszenno-orkiszowe

Smaczne i chrupiące bagietki, najlepsze w dniu pieczenia! Przepis oryginalny: I Love Bake.


Składniki:
 
Najpierw należy zrobić zaczyn: z podanej ilości wody odlać 1/2 szklanki i rozpuścić w niej drożdże. Dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąki przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać pozostałą wodę i drożdżowy zaczyn.  Wszystkie składniki wymieszać a następnie dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (najlepiej wyrabiać przez ok 10 min). Wyrobione ciasto umieścić w misce posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować bagietkę. Długość bagietek powinna być dostosowana do długości blaszki, na której będziemy je piec. Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a którego robimy "rynienki", dzięki którym bagietki zachowają swój kształt podczas wyrastania. Sposób formowania bagietek i papieru można zobaczyć tutaj. Bagietki należy przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bagietki ponacinać ostrym nożem, delikatnie odgiąć papier do pieczenia tak, aby zlikwidować "rynienki" i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, w którym wcześniej umieściliśmy blaszkę z wodą (pieczemy "z parą). Piec ok 25 min aż będą rumiane.
 


Do zrobienia bagietek użyłam mąki orkiszowej (typ 700) oraz soli himalajskiej ze sklepu Naturalne Zdrowie.


 

2 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...