Smaczne i chrupiące bagietki, najlepsze w dniu pieczenia! Przepis oryginalny: I Love Bake.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
- 350 g letniej wody
- 14 g świeżych drożdży
- 10 g soli himalajskiej
Najpierw należy zrobić zaczyn: z podanej ilości wody odlać 1/2 szklanki i rozpuścić w niej drożdże. Dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąki przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać pozostałą wodę i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać a następnie dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (najlepiej wyrabiać przez ok 10 min). Wyrobione ciasto umieścić w misce posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować bagietkę. Długość bagietek powinna być dostosowana do długości blaszki, na której będziemy je piec. Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a którego robimy "rynienki", dzięki którym bagietki zachowają swój kształt podczas wyrastania. Sposób formowania bagietek i papieru można zobaczyć tutaj. Bagietki należy przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bagietki ponacinać ostrym nożem, delikatnie odgiąć papier do pieczenia tak, aby zlikwidować "rynienki" i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, w którym wcześniej umieściliśmy blaszkę z wodą (pieczemy "z parą). Piec ok 25 min aż będą rumiane.
Do zrobienia bagietek użyłam mąki orkiszowej (typ 700) oraz soli himalajskiej ze sklepu Naturalne Zdrowie.
Piękne wyszły Ci te bagietki :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują chwilę po wyjęciu z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń