środa, 29 lipca 2015

Czym jest i gdzie znajduje zastosowanie kwas ortofosforowy?

W składzie wielu produktów spożywczych, znajdziemy informację o zawartości kwasu ortofosforowego. Czym jest kwas ortofosforowy i gdzie znajduje swoje zastosowanie?



Cechy charakterystyczne
Kwas ortofosforowy, jeśli jest oczyszczony i nie zawiera żadnych innych domieszek - w warunkach temperatury pokojowej
i standardowej wilgotności ma postać białego, krystalicznego ciała stałego, świetnie rozpuszczalnego w wodzie. Dlatego też nie ma żadnych problemów, aby kwas ten zastosowano jako dodatek do produktów spożywczych, zwłaszcza napojów kolorowych, do których zalicza się popularną Coca-Colę i jej pochodne. Gdyby nie wykorzystanie kwasu ortofosforowego, nasze ulubione napoje gazowane byłyby o wiele za słodkie, przez co na pewno nie chcielibyśmy ich spożywać. Obecność tego kwasu w produktach spożywczych nie jest niczym złym, tym bardziej, że związek ten istnieje w naturze i jest wytwarzany w organizmie człowieka.

Zastosowanie kwasu ortofosforowego
Szerokie zastosowanie kwasu ortofosforowego sprawia, że jest on bardzo popularnym składnikiem w przemyśle spożywczym i nie tylko. Dodawany jest jako regulator kwasowości E 338 do licznych produktów. Wystarczy przeczytać skład, aby dowiedzieć się, czy w danym produkcie wykorzystano kwas ortofosforowy jako regulator kwasowości lub sekwestrant. Stosuje się go do produkcji mleka, serków, surimi, lodów, przetworów mięsnych, gum do żucia, bulionów, zup, sosów i wielu innych produktów.
Można go używać:
  • do oczyszczania soków w cukrownictwie,
  • do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych,
  • w stomatologii do produkcji kitów porcelanowych,
  • w lecznictwie i laboratoriach analitycznych jako odczynnik.
Nie należy przy tym zapominać, że kwas ortofosforowy pełni bardzo ważną rolę w organizmie każdego człowieka. Bierze udział w produkcji ATP, tj. związku odpowiedzialnego za gospodarkę energetyczną. Kwas ortofosforowy nie jest więc wyłącznie produktem skomplikowanych reakcji chemicznych, dokonywanych przez wielkie koncerny, ale składnikiem, który krąży po naszym ciele.
Postępując zgodnie z regułą umiaru, spożywanie kwasu ortofosforowego w produktach spożywczych nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Nie należy więc wierzyć ślepo doniesieniom medialnym, które nie mają żadnego poparcia w dowodach naukowych.

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...