środa, 27 maja 2015

Pszenne bułki kopertówki

Przepis pochodzi ze świetnej książki Margaret Yardley Potter: "Kuchnia prababci". Jej recenzja wkrótce pojawi się na blogu, a tymczasem zapraszam do przygotowania tych niezwykle smacznych i chrupiących bułeczek :) Mają nietypowy kształt i świetnie sprawdzą się m. in. jako dodatek do grilla :)




Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody 
  • 2 łyżki stopionego masła lub smalcu (można zastąpić olejem)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 3 i 1/2 -4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • ok. 2 łyżki roztopionego masła do smarowania bułek

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać tłuszcz, sól oraz 2 szklanki przesianej mąki. Wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki, wyrabiając ciasto rękami.  Po wstępnym zarobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie należy je jeszcze raz dokładnie wyrobić (przez ok. 10 min). Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wycinać szklanką kółka o średnicy ok. 5 cm (ja wycięłam kwadraty). Każde kółko (lub kwadrat) posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i złożyć na pół w taki sposób, by górna część nie do końca nakrywała dolną. Bułki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do złotego koloru przez ok. 20 min. Przed podaniem wystudzić na kratce.



http://www.sonoiosandra.ifood.it/2015/05/panissimo-30.html

6 komentarzy:

  1. Cudowne bułeczki, mają śliczny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie podkradłabym Ci kilka:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ,takiego kształtu jeszcze u mnie nie było...

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...