środa, 2 lipca 2014

Kukurydziane muffinki z jagodami

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson: "Kuchnia. Przepisy z serca domu". W oryginale zamiast jagód występują borówki amerykańskie. Muffiny są smaczne i dzięki mące kukurydzianej mają piękny kolor.


Składniki (na 12 muffinek):
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam ok. 1 i 1/2)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju 
  • 125 ml maślanki albo płynnego jogurtu naturalnego (dałam kefir)
  • 1 jajko
  • 100 g jagód

Przygotować foremkę na muffiny - gniazdka wysmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć papilotkami. Jagody umyć (ja dodatkowo sparzam wrzątkiem) i dobrze odsączyć na sitku.

W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połączyć maślankę, olej i jajko - najlepiej trzepaczką. Płynne składniki wlać do miski z sypkimi, szybko, z grubsza połączyć (niedokładnie - grudki są pożądane) i delikatnie wmieszać do ciasta ponad połowę jagód. Ciasto rozłożyć do foremek (powinno wypełniać je w 2/3). Wierzch muffinek ozdobić resztą jagód.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-190 stopni przez ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem muffinki powinny lekko przestygnąć.


Jagodowe lato

12 komentarzy:

  1. Przyznam się, że jeszcze nie piekłam nic z udziałem mąki kukurydzianej:-) zapisuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam muffki ;) do zrobienia! ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam pyszności. Też nie piekłam nic z mąką kukurydzianą (prócz naleśników) to muszę tego wypieku spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąką kukurydzianą jeszcze nie robiłam. Wyrosły ślicznie i są bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie Ci wyszły, chodzą mi takie muffinki po głowie tylko z innej mąki, niestety kukurydzianej nie mogę jeść.

    OdpowiedzUsuń
  6. z borówkami.. wiem, że należałabym do ich wielkich fanów.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wyglądają, prawdziwa uczta z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne :) Robiłam je kiedyś właśnie z borówkami :) Dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste, szybkie, a jakie dobre :) Ciekawy pomysł z mąką kukurydzianą ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł z tą mąką kukurydzianą, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczne ! proste i smaczne !

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...