czwartek, 7 listopada 2013

Szwajcarki

Te bułki (a może raczej chlebki) zachęcają do zrobienia i zjedzenia swoim nietypowym kształtem. Przepis znalazłam na blogu ko ko ko.

Składniki (na 2 chlebki)

Zaczyn:
  • 150g wody  
  • 96g mąki pszennej chlebowej  
  • 18g mąki pszennej pełnoziarnistej (zastąpiłam zwykłą mąką pszenną)  
  • 38g mąki pszennej  
  • 1g świeżych drożdży 

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i  odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić do lodówki na 8-16 godzin (np. na noc), wyjąć z lodówki na 2 godziny przed wyrabianiem chleba.

Ciasto chlebowe:  
  • cały zaczyn  
  • 150g wody  
  • 6g świeżych drożdży 
  • 200g mąki pszennej chlebowej  
  • 36g mąki pszennej pełnoziarnistej (zastąpiłam zwykłą mąką pszenną)  
  • 84g mąki pszennej  
  • 4g słodu piekarskiego (pominęłam, dałam tylko szczyptę brązowego cukru)  
  • 12 g soli
  • oliwa/olej do smarowania 
Wodę wymieszać z drożdżami, dodać zaczyn, mąki oraz słód. Wyrobić aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania wmieszać sól. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich 2 kule. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. 


Każdej kuli należy zrobić wałkiem trzy "języki", które następnie należy posmarować oliwą lub olejem. Języki należy założyć na siebie (jak na zdjęciu lub luźniej).





Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-90 minut.

Piekarnik z kamieniem nagrzać do 230-240 stopni.



Wyrośnięte chlebki przełożyć na gorący kamień. Ścianki oraz dno piekarnika spryskać kilkakrotnie wodą (spryskiwaczem). Piec przez 35 minut.

Moje Szwajcarki upiekłam na kamieniu do pizzy ze sklepu Emako. Jego recenzję znajdziecie TUTAJ.



12 komentarzy:

  1. jakie fajne:) wyszły świetnie, w takim kształcie jeszcze nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście nietypowy, niemniej jednak bardzo apetyczny kształt.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi smaka narobilas;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne :-) I ta chrupiąca skórka.... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. kształt niesamowicie fajny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są naprawdę bardzo fajne :) I muszą super smakować!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. faktycznie ich nietypowy kształt zachęca :) będę musiała takie upiec !

    OdpowiedzUsuń
  9. Kształt faktycznie mają wyjątkowy, takie są... Niezwykłe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...