Ostropest
plamisty zawiera sylimarynę, która wspomaga pracę wątroby. Mówi się
także o jego działaniu antynowotworowym i innych prozdrowotnych
właściwościach. Ziarna ostropestu ze sklepu Kuchnie Świata zmieliłam w młynku do kawy i wykorzystałam do wypieku mięciutkich bułeczek dyniowych.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (plus ok. 2 łyżki do podsypania przy wyrabianiu)
- 2 czubate łyżki ziaren ostropestu, zmielone w młynku
- 4 łyżki ciepłej wody do namoczenia ostropestu
- 1 i 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 15 świeżych drożdży
- 330 g puree z dyni
- 1/3 szkl. (ok. 75 g) wody (ilość może zależeć od wilgotności puree)
- 1 łyżka oleju
- jajko do posmarowania i pestki dyni do posypania
Zmielony ostropest przesypać do miseczki i wymieszać z 4 łyżkami ciepłej wody. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić na ok. 15 min.
Następnie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól, olej i puree z dyni. Wymieszać i stopniowo dodawać wodę (w zależności od wilgotności puree można dodać mniej lub więcej niż 1/3 szklanki). Zagniatać przez ok. 5-10 min do uzyskania jednolitego ciasta . W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec z parą (np. z blaszką z wodą na dnie piekarnika) przez ok. 20 min, na złoty kolor.
zjadłabym takie bułeczki :) bardzo pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego w nowym roku :*
Podoba mi się pomysł na wykorzystanie ostropestu:)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWyrośnięte, puszyste i jakie zdrowe - chcemy takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyrośnięte, wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńJak ładnie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Dokonalam modyfikacji, gdyz nie mialam w domu wszystkich skladnikow. Zamiast ostropestu dalam po 2 lyzeczki sezamu i siemienia lnianego (wczesniej namoczylam je w dwoch lyzeczkach goracej wody). Zamiast swiezych drozdzy dodalam paczke suchych. Aby uzyskac ok. 330 g puree z dyni, trzeba kupic ok. 550 - 600 g swiezej dyni. Make mialam zwykla pszenna, nie chlebowa. Smakuja super, polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńZmniejszylabym ilosc ostropestu w przepisie, np. na plaskie lyzki, a nie czubate. Bulki maja przez to troche gorzkawy posmak.
UsuńKolejny raz pieke te buleczki i znowu cos zmieniam, bo nie mam w domu wszystkich skladnikow, a nie chce mi sie isc do sklepu :)
UsuńDalam 475 g maki pszennej chlebowej 650 i 25 g maki ryzowej. Nie posypalam bulek pestkami dyni, w ogole nie dodalam dyni. Mialam w lodowce resztki cukinii i patisona. Obralam te warzywa ze skorki, pokroilam na bardzo bardzo male kawaleczki i ugotowalam do miekkosci w odrobinie wody. Potem uzylam blendera i zrobilam z tego puree, wyszlo tego ok. 220 g. Wlasnie tylko ok. 220 g puree dodalam do ciasta oraz jeszcze 1 lyzeczke cukru!
Buleczki sa wysmienite, nie czuc wcale tych warzyw w ciescie! A i ostropest nie dal gorzkawego smaku. Nie smarowalam bulek jajkiem. Kiedys jak tak zrobilam, to bulki mi opadly (moze jajko bylo za zimne) i juz nie chcialy przed pieczeniem rosnac.
Trzeba pamietac, aby nie przekraczac ilosci maki, tzn. nie dosypywac jej za duzo w trakcie wyrabiania ciasta, gdyz potem wypiek ma bardzo gruba i twarda skore, ktora tylko bedzie sie potem nadawac dla okolicznych golebi/kaczek (i to tez po rozmiekczeniu!) :) Kiedys tak dosypywalam maki i moje wypieki byly nieudane...
Trzeba dopisac ''g'' do 15 (ilosc gramow swiezych drozdzy), bo jeszcze sie ktos pomyli :)
Ponadto ostropest mielony jest teraz w kazdym supermarkecie i w niekorych dyskontach w dziale bio/zdrowa zywnosc.