wtorek, 8 września 2015

Nalewka śliwkowa

Nalewka idealna na chłodne wieczory :) Żeby cieszyć się jej smakiem w zimę, musimy przygotować ją już teraz.


Składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek (umytych i wypestkowanych)
  • 230 g cukru
  • 750 mil wódki 40 %
  • 250 ml spirytusu

Pozbawione pestek śliwki włożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem. Odstawić na ok. 9-14 godzin aż puszczą sok. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dolać wódkę oraz spirytus. Słój zakręcić i odstawić na 1,5-2 miesięcy. Po tym czasie przecedzić zawartość słoika i przelać nalewkę do butelek. Butelki zakręcić i odstawić w ciemne miejsce, aby leżakowały przed konsumpcją następne 1,5-2 miesiące. Śliwki z nalewki przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można je spożywać samodzielnie lub jako dodatek do deserów.


Róbmy przetwory!

7 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...