poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Bułki ze słodem pszenicznym

Puszyste, miękkie bułki z dodatkiem mąki graham oraz słodu pszenicznego.



Składniki (na 8 bułek):

Mąkę pszenną chlebową przesiać do miski, dodać mąkę graham, słód i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać olej, wymieszać i zagnieść ciasto (najlepiej wyrabiać ciasto przez ok. 10 min). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować bułkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić do napuszenia na ok. 35 min. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 5 min w temp. 220 st., a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 10 min na złoty kolor.



Słód pszeniczny, mąka graham oraz sól himalajska są dostępne w sklepie Naturalne Zdrowie.
 

5 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...