Puszyste, miękkie bułki z dodatkiem mąki graham oraz słodu pszenicznego.
Składniki (na 8 bułek):
- 425 g mąki pszennej chlebowej
- 310 g letniej wody
- 45 g mąki graham
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g soli himalajskiej
- 7 g słodu pszenicznego
- 1 łyżka oleju
- żółtko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania
Mąkę pszenną chlebową przesiać do miski, dodać mąkę graham, słód i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać olej, wymieszać i zagnieść ciasto (najlepiej wyrabiać ciasto przez ok. 10 min). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować bułkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić do napuszenia na ok. 35 min. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 5 min w temp. 220 st., a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 10 min na złoty kolor.
Słód pszeniczny, mąka graham oraz sól himalajska są dostępne w sklepie Naturalne Zdrowie.
Bardzo fajne te bułeczki, uwielbiam domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki :) Idealne na śniadanko.
OdpowiedzUsuńSmakowite bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBułki rewelacyjne wyszły,Na pewno w smaku również;)
OdpowiedzUsuń