Znacie gomasio? Używanie go pomaga mniej solić. Ja najbardziej lubię gomasio dyniowe, ale zamiast pestek dyni można użyć sezamu, ziaren słonecznika lub siemienia lnianego. Proporcja ziaren w stosunku do soli różni się w zależności od przepisu. Ja używam takiej, jaką podaję poniżej. Chociaż ilość soli jest niewielka, to gotowe gomasio jest naprawdę słone. Z powodzeniem zastąpi sól np. na kanapkach z pomidorem ;)
Składniki:
- 1 i 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 10 pełnych łyżeczek pestek dyni
Sól wysypujemy na suchą, ciepłą patelnię i podgrzewamy kilka sekund. Dodajemy pestki dyni i prażymy cały czas mieszając aż zaczną się rumienić. Od razu po zdjęciu z ognia przesypujemy ziarna z solą do miseczki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mielimy je do uzyskania odpowiadającej nam ziarnistości (ja mielę "na proszek", ale można pozostawić nieco większe kawałeczki ziaren). Gomasio można przygotować przy pomocy młynka do kawy, w blenderze, lub w moździerzu.
Pestki dyni oraz sól himalajska są dostępne w sklepie Naturalne Zdrowie.
Nigdy czegoś takiego nie jadłam i nie spotkałam. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy;)
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę, zainteresowalas mnie. Czy zamiast soli himalajskiej mogę użyć morskiej?
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę, zainteresowalas mnie. Czy zamiast soli himalajskiej mogę użyć morskiej?
OdpowiedzUsuń