wtorek, 9 września 2014

Makrela w muszlach

Kolejna propozycja na przygotowanie ryb z puszki firmy Graal. Tym razem dwa rodzaje makreli o ciekawych smakach uwięzione w makaronie :)


Składniki:
  • 6 większych makaronowych muszli
  • filety z makreli z papryczką piri piri Graal - 1 puszka (170 g)
  • filety z makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal - 1 puszka (170 g)
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • szczypiorek

Makaronowe muszle wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente. Delikatnie wyjąć z wrzątku i ostudzić. Makrele wyjąć z puszek (wyjmujemy same filety, bez oleju), umieścić w misce i rozdrobnić widelcem. Cebulkę oraz ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, dodać do ryby. Ugotowane jajko na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać. Masa będzie delikatnie pikantna dzięki zawartości makreli z piri piri (nie dodałam papryczek z zalewy, ponieważ sam filet był pikantny, ale wielbiciele ostrzejszych smaków mogą poeksperymentować).
Wystudzone muszle nadziać masą (delikatnie, aby nie uszkodzić makaronu). Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego! :)



A tak wyglądają główne składniki:

Filety z makreli z papryczką piri piri Graal



 
Filety z makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal





13 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...