czwartek, 17 kwietnia 2014

Zaplatany chlebek z ziarnami

Dzisiaj przepis na niezwykle smaczny i pięknie prezentujący się chlebek. Naprawdę nie jest trudny do zrobienia! Przepis pochodzi z bloga Pieczywo na zakwasie.


Zaczyn:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant*

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i zostawić na noc.

Ciasto:
  • 2 łyżeczki drożdży*
  • 2/3 szkl. wody
  • 2 3/4 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • cały zaczyn
  • dowolne ziarna (u mnie: mak, czarny sezam, siemię lniane brązowe i złote)
  
*można też użyć drożdży świeżych - wtedy dajemy ich 2 razy więcej niż drożdży instant

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok. 5 min. Uformować z niego kulę i umieścić w posmarowanej olejem misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 90 min (po 45 min ciasto należy odwrócić na drugą stronę).

Przygotować powierzchnie do obtaczania wałeczków z ciasta: wilgotny ręcznik kuchenny, arkusz papieru do pieczenia, na który wysypywać będziemy kolejno porcję ziaren oraz blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej z nich uformować wałek. Następnie pierwszy wałek położyć na wilgotnym ręczniku i poturlać na nim kilkakrotnie, aby ciasto stało się lekko wilgotne i klejące. Od razu przełożyć wałek z ciasta na papier do pieczenia wysypany pierwszym rodzajem ziaren (np. makiem). Obtoczyć wałek ciasta w ziarnach i przełożyć na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z kolejnymi kawałkami ciasta, zmieniając tylko ziarna do obtaczania.


Kiedy wszystkie wałki ciasta będą obtoczone należy spryskać je delikatnie wodą, zapleść warkocz i odstawić do wyrastania na 45-60 minut. 



Wyrośnięty chlebek piec w 220°C przez 25-35 minut.

18 komentarzy:

  1. Cudo, na pewno kiedyś zrobię, wygląda nieziemsko i bardzo zdrowy tyle ziaren.
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny:) Zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam i faktycznie warto jest polecenia :) Wygląda rewelacyjnie ! Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek, a wygląda jak chałka:) Prześliczny :) Życzymy Wesołych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, nabrałam ochoty na taki chlebuś :) Pozdrawiam, życząc zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Wygląda efektownie, ja nie wpadłam nigdy na taki pomysł zaplatania... super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ! Super pomysł na taki chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wygląda przepięknie, ale zakwas to nie moja bajka. Wszelakie zakwasy nie kochają mnie, więc mogę tylko o nim pomarzyć :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się wspaniale. Goście chyba oniemieliby z zachwytu : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście prześliczny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ dzieło piekarnicze, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. ślicznie splotłaś ten chlebek! a z tymi ziarenkami musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają fantastycznie! ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...