Dzisiaj przepis na niezwykle smaczny i pięknie prezentujący się chlebek. Naprawdę nie jest trudny do zrobienia! Przepis pochodzi z bloga Pieczywo na zakwasie.
Zaczyn:
- 3/4 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant*
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i zostawić na noc.
Ciasto:
- 2 łyżeczki drożdży*
- 2/3 szkl. wody
- 2 3/4 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 1 1/4 łyżeczki soli
- cały zaczyn
- dowolne ziarna (u mnie: mak, czarny sezam, siemię lniane brązowe i złote)
*można też użyć drożdży świeżych - wtedy dajemy ich 2 razy więcej niż drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok. 5 min. Uformować z niego kulę i umieścić w posmarowanej olejem misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 90 min (po 45 min ciasto należy odwrócić na drugą stronę).
Przygotować powierzchnie do obtaczania wałeczków z ciasta: wilgotny ręcznik kuchenny, arkusz papieru do pieczenia, na który wysypywać będziemy kolejno porcję ziaren oraz blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej z nich uformować wałek. Następnie pierwszy wałek położyć na wilgotnym ręczniku i poturlać na nim kilkakrotnie, aby ciasto stało się lekko wilgotne i klejące. Od razu przełożyć wałek z ciasta na papier do pieczenia wysypany pierwszym rodzajem ziaren (np. makiem). Obtoczyć wałek ciasta w ziarnach i przełożyć na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z kolejnymi kawałkami ciasta, zmieniając tylko ziarna do obtaczania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej z nich uformować wałek. Następnie pierwszy wałek położyć na wilgotnym ręczniku i poturlać na nim kilkakrotnie, aby ciasto stało się lekko wilgotne i klejące. Od razu przełożyć wałek z ciasta na papier do pieczenia wysypany pierwszym rodzajem ziaren (np. makiem). Obtoczyć wałek ciasta w ziarnach i przełożyć na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z kolejnymi kawałkami ciasta, zmieniając tylko ziarna do obtaczania.
Kiedy wszystkie wałki ciasta będą obtoczone należy spryskać je delikatnie wodą, zapleść warkocz i odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Wyrośnięty chlebek piec w 220°C przez 25-35 minut.
Ale cudnie wygląda;))
OdpowiedzUsuńCudo, na pewno kiedyś zrobię, wygląda nieziemsko i bardzo zdrowy tyle ziaren.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Fantastyczny,z ziarnami:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny:) Zapisuję;)
OdpowiedzUsuńPiekłam i faktycznie warto jest polecenia :) Wygląda rewelacyjnie ! Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńChlebek, a wygląda jak chałka:) Prześliczny :) Życzymy Wesołych Świąt :*
OdpowiedzUsuńMniam, nabrałam ochoty na taki chlebuś :) Pozdrawiam, życząc zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wygląda efektownie, ja nie wpadłam nigdy na taki pomysł zaplatania... super :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ! Super pomysł na taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda przepięknie, ale zakwas to nie moja bajka. Wszelakie zakwasy nie kochają mnie, więc mogę tylko o nim pomarzyć :(
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale. Goście chyba oniemieliby z zachwytu : )
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prześliczny chlebek.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż dzieło piekarnicze, cudo!
OdpowiedzUsuńślicznie splotłaś ten chlebek! a z tymi ziarenkami musi smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń