sobota, 11 stycznia 2014

Odwrócone ciasto z gruszkami i żurawiną

Pyszne, łatwe ciasto ucierane. Zrobiłam je w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można też użyć mniejszej, np 24 cm (wtedy będzie wyższe niż moje).

 
Składniki:
  • 2 średnie gruszki
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 155 g cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 5 łyżek zagęszczonego mleczka niesłodzonego
  • kropelka aromatu rumowego
  • łyżka brązowego cukru do posypania ciasta
Umyte i obrane gruszki pokroić w plasterki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać bułkę. Na dnie ułożyć plasterki gruszek, a między nimi poukładać żurawinę. Jajka i cukier miksować przez 5 minut. Dodać olej i zagęszczone mleczko - ponownie zmiksować. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek, dodać aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto (będzie dość gęste) wyłożyć na ułożone w tortownicy gruszki oraz żurawinę. Wierzch wyrównać łyżką i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.  45 min (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta robię bardzo, bardzo często. Pięknie i smacznie to wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na ciasto ucierana z jabłkami i rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie cista ja też lubię, są bardzo smaczne:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaam rzeczywiście wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne ciasto :) Znam tylko ananasową wersję ciasta odwróconego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pysznie wygląda :) lubię takie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię zarówno ciasto ucierane, jak i gruszki. Ciasto wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne, cudne, smakowicie wygada. Gruszki o tej porze smakują bosko!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...