Drożdżowy, chrupiący przysmak, który nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Inspiracją do jego zrobienia był estoński kringel z cynamonem.
Składniki:
- 120 g mleka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 30 g roztopionego masła
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka kakao
- 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (użyłam tartych orzechów laskowych Back Mit)
- 50 g roztopionego masła
Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 3 minuty.
Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtko, szczyptę soli oraz 30 g
roztopionego i ostudzonego masła. Wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
Wszystko wymieszać łyżką i zarobić ciasto (zagniatać ok. 5 minut). Z
ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie można zrobić nadzienie orzechowo-kakaowe. W miseczce
umieścić 50 g roztopionego i lekko ostudzonego masła. Dodać 4 łyżki
brązowego cukru, 1 łyżkę kakao oraz 6 łyżek zmielonych orzechów
laskowych. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto już wyrośnie, należy rozwałkować je na prostokątny placek o
grubości ok 0.5 cm. Powierzchnię ciasta równomiernie posmarować masą
orzechowo-kakaową. Ciasto zwinąć w rulon. Powstałą roladę naciąć ostrym
nożem na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 2 równe części. Nie
należy jednak przecinać rolady do końca, najlepiej zostawić ok. 3-4 cm,
aby wieniec było łatwiej zapleść. Dwie części rolady należy opleść
wokół siebie. Warstwy ciasta i nadzienia ładnie się uwidocznią. Kiedy 2
części ciasta będą już zaplecione, można przeciąć początek rolady i
połączyć go z końcami zaplecionego ciasta tak, aby powstał wieniec.
piękny, mieć taki na śniadanie..mmmmm.
OdpowiedzUsuńJest wspaniały, wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim pięknie wygląda:) oj zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńMarzę o takim ciachu...
OdpowiedzUsuńcudo! a jak musiało smakować:) mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie;) I tak też pewnie smakuje;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, przepysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńale pycha:))
OdpowiedzUsuńWieniec wygląda genialnie! Poza tym na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie zawinięty :) ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńJakież to ładne! :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że u nas podobne smaki, pięknie się udał!:)
OdpowiedzUsuńjeżeli smakuje tak jak wygląda to przepadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje:) i tak perfekcyjnie skręcony:D
OdpowiedzUsuńWyszedł idealnie nic tylko się częstować :)
OdpowiedzUsuń