wtorek, 14 stycznia 2014

Drożdżowy wieniec orzechowo-kakaowy

Drożdżowy, chrupiący przysmak, który nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Inspiracją do jego zrobienia był estoński kringel z cynamonem. 


  
Składniki:

  • 120 g mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (użyłam tartych orzechów laskowych Back Mit)
  • 50 g roztopionego masła

Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtko, szczyptę soli oraz 30 g roztopionego i ostudzonego masła. Wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko wymieszać łyżką i zarobić ciasto (zagniatać ok. 5 minut). Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie można zrobić nadzienie orzechowo-kakaowe. W miseczce umieścić 50 g roztopionego i lekko ostudzonego masła. Dodać 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę kakao oraz 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto już wyrośnie, należy rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok 0.5 cm. Powierzchnię ciasta równomiernie posmarować masą orzechowo-kakaową. Ciasto zwinąć w rulon. Powstałą roladę naciąć ostrym nożem na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 2 równe części. Nie należy jednak przecinać rolady do końca, najlepiej zostawić ok. 3-4 cm, aby wieniec było łatwiej zapleść. Dwie części rolady należy opleść wokół siebie. Warstwy ciasta i nadzienia ładnie się uwidocznią. Kiedy 2 części ciasta będą już zaplecione, można przeciąć początek rolady i połączyć go z końcami zaplecionego ciasta tak, aby powstał wieniec.
Wieniec ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie wieniec wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 min, aż wierzch ciasta się ładnie zrumieni. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.




Orzech

16 komentarzy:

  1. piękny, mieć taki na śniadanie..mmmmm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przede wszystkim pięknie wygląda:) oj zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo! a jak musiało smakować:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie;) I tak też pewnie smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieniec wygląda genialnie! Poza tym na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepięknie zawinięty :) ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że u nas podobne smaki, pięknie się udał!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeżeli smakuje tak jak wygląda to przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie się prezentuje:) i tak perfekcyjnie skręcony:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł idealnie nic tylko się częstować :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...