Pyszne, łatwe ciasto ucierane. Zrobiłam je w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można też użyć mniejszej, np 24 cm (wtedy będzie wyższe niż moje).
Składniki:
- 2 średnie gruszki
- 2 garście suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 155 g cukru
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 5 łyżek zagęszczonego mleczka niesłodzonego
- kropelka aromatu rumowego
- łyżka brązowego cukru do posypania ciasta
Umyte i obrane gruszki pokroić w plasterki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać bułkę. Na dnie ułożyć plasterki gruszek, a między nimi poukładać żurawinę.
Jajka i cukier miksować przez 5 minut. Dodać olej i
zagęszczone mleczko - ponownie zmiksować. Do powstałej masy przesiać mąkę i
proszek, dodać aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto (będzie dość gęste) wyłożyć
na ułożone w tortownicy gruszki oraz żurawinę. Wierzch wyrównać łyżką i
posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.
45 min (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam takie ciasta robię bardzo, bardzo często. Pięknie i smacznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na ciasto ucierana z jabłkami i rodzynkami :)
takie cista ja też lubię, są bardzo smaczne:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniaaam rzeczywiście wygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto :) Znam tylko ananasową wersję ciasta odwróconego :)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wygląda :) lubię takie !
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńLubię zarówno ciasto ucierane, jak i gruszki. Ciasto wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńCudne, cudne, smakowicie wygada. Gruszki o tej porze smakują bosko!
OdpowiedzUsuń