czwartek, 30 kwietnia 2015

Bułeczki otrębowe (bez wyrastania, bez mąki)

Pyszne, pełne ziaren bułeczki z białym serem. Pieczone na proszku, nie wymagają więc długiego zagniatania, ani wyrastania). Źródło przepisu: Mania Smakowania.

 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 10-12 łyżek otrąb owsianych i pszennych Kupiec
  • 3-4 łyżki dowolnych ziaren (np. pomieszane siemię lniane, słonecznik i pestki dyni)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać łyżką. Wilgotnymi dłońmi formować małe bułeczki (dość wysokie, bo w trakcie pieczenia rozejdą się na boki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Można je także upiec w wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremce do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 25-30 min, na złoty kolor.

 

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wyglądają i mają tą przewagę nad drożdżowymi wypiekami, że można je dużo szybciej zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe bułeczki, jak będę mogła już takie jeść to sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super te bułeczki, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...