Pyszne, pełne ziaren bułeczki z białym serem. Pieczone na proszku, nie wymagają więc długiego zagniatania, ani wyrastania). Źródło przepisu: Mania Smakowania.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g twarogu
- 10-12 łyżek otrąb owsianych i pszennych Kupiec
- 3-4 łyżki dowolnych ziaren (np. pomieszane siemię lniane, słonecznik i pestki dyni)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać łyżką. Wilgotnymi dłońmi formować małe bułeczki (dość wysokie, bo w trakcie pieczenia rozejdą się na boki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Można je także upiec w wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremce do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 25-30 min, na złoty kolor.
Bardzo fajnie wyglądają i mają tą przewagę nad drożdżowymi wypiekami, że można je dużo szybciej zrobic :)
OdpowiedzUsuńidealne, zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe bułeczki, jak będę mogła już takie jeść to sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńSuper te bułeczki, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń