poniedziałek, 13 października 2014

Olej lniany Vis Natura i surówka z kiszonej kapusty

Portal Uroda i Zdrowie umożliwił mi przetestowanie oleju lnianego Vis Natura, który można kupić w sklepie Olej Życia. Jest to olej tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany, który zawiera ok. 52% kwasów Omega-3. Wiele osób z pewnością słyszało o diecie dr Budwig, która zaleca spożywanie właśnie oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem.  


Olej lniany Vis Natura, w odróżnieniu od innych olejów lnianych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez 6 miesięcy bez utraty swoich właściwości.
 
Wcześniej nie stosowałam oleju lnianego w mojej kuchni. Ponieważ olej ten można spożywać jedynie na zimno, wykorzystałam go do przyrządzania surówek, sałatek oraz dipów. Poniżej przedstawiam przepis na znaną surówkę z kiszonej kapusty, która świetnie komponuje się podana np. z rybą.


 Surówka z kiszonej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju lnianego Vis Natura
  • pieprz do smaku

Marchewkę zetrzeć na tarce, kapustę (można ją wcześniej przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna) pokroić, cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać olej lniany, doprawić pieprzem i wymieszać.


Smak oleju lnianego moim zdaniem jest dość subtelny, w surówce z kiszonej kapusty praktycznie się go nie wyczuwa. W sałatkach z innych, delikatniejszych w smaku składników jest zauważalny, ale nie można powiedzieć, że dominuje. Często spożywam siemię lniane, więc smak tego oleju mi odpowiada. 

Olej ma dość intensywny żółty kolor. Posiada również charakterystyczny zapach. Nie jest to jednak zapach tranu :) i nie przeszkadza w konsumpcji. 

Olej lniany Vis Natura jest produktem wysokiej jakości. Smukła butelka z ciemnego szkła, ładna etykieta i porządna zakrętka zachęcają do częstego używania.


Należy jednak pamiętać, że oleju lnianego nie wolno podgrzewać. Do smażenia można jednak wykorzystać inny produkt Vis Natura - olej rzepakowy, który zawiera 10 % Omega-3. Jest on tłoczony na zimno, nierafinowany. Ma ciemniejszy kolor niż olej rzepakowy, który często gości w naszych kuchniach. Po spróbowaniu tego oleju zakochałam się w jego smaku - nie sądziłam, że olej rzepakowy może być taki smaczny. Dlatego również ten olej rzepakowy chętnie wykorzystuję do sałatek.


Zarówno olej lniany, jak i olej rzepakowy można kupić w sklepie Olej Życia. Olej lniany dostępny jest w pojemności 250 ml i 500 ml, a olej rzepakowy w butelce 500 ml.

5 komentarzy:

  1. Jeszcze go nie używałam, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez nie używałam oleju lnianego, ale dużo dobrego słyszałam i noszę się z zamiarem zakupu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz od pieciu lat uzywam oleju lnianego,lacze go z hudym twarogiem wg. diety dr Budewig.
    Jestem juz po 50-tce i nie musze brac zadnych tabletek.
    Wspanialy olej !!!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...