czwartek, 3 marca 2016

Jak zrobić burgery? Przepisy!

Tęsknisz za sezonem grillowym? A może chcesz uniknąć jedzenia fastfoodów i zrobić domową wersję hamburgerów? Niezależnie od pobudek, w tym artykule znajdziesz inspirację do stworzenia pysznego obiadu dla siebie i całej rodziny. 

 

Przepis na burgera z salsą z awokado i pomidorów

Składniki na 6 porcji - kotlety
  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 1 cebula duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Salsa z awokado i pomidorów
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli średniej
  • 1 całe awokado
  • sok z limonki
  • pęczek kolendry
Do podania: wypiekane razowe buły
Przygotowanie burgerów:
Do miski wkładamy pokrojoną cebule, posiekany czosnek i mięso, a także przepołowioną papryczkę. Pamiętamy, aby usunąć pestki! Dodajemy do mięsa także przyprawy i formujemy burgery, po czym podpiekamy je po około 5 min z każdej strony.
Salsa:
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ kroimy i wkładamy do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojone awokado i cebulę. Całość kropimy sosem z limonki. Dodajemy także drobno pokrojoną kolendrę.
Podpiekamy buły w piecu, aby były chrupkie, smarujemy je salsą i dodajemy kotlety.


Burgery wegetariańskie z serem halloumi

Składniki:
  • Bułki do hamburgerów
  • 250 gram sera halloumi
  • Ajvar – pasta z papryki
  • Musztarda
  • Majonez
  • Sałata
  • Plasterki ananasa
  • 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Bułeczki wkładamy do pieca nagrzanego do 140 stopni, aby się podpiekły. W międzyczasie podsmażamy na patelni plasterki ananasa. Ser kroimy w plasterki, obtaczamy w oliwie i grillujemy około 5 minut z każdej strony. Wyciągamy bułeczki i smarujemy majonezem. Kładziemy ser i sałatę oraz kilka krążków cebulki. Dajemy również warstwę ajvaru i kilka kropek musztardy. Przykrywamy dodatki drugą bułką.


Burger z łososiem

Składniki:
  • 400 gram filetu z łososia
  • 50 gram rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • Majonez
  • Bułki
Sposób przygotowania:
Odcinamy skórę z łososia i usuwamy potencjalne ości. Rozdrabniamy go za pomocą blendera na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i posiekany czosnek. Dodajemy rukolę i lekko podsmażamy. Następnie rukolę mieszamy z łososiem. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety i smażymy je około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Posypujemy koperkiem. Wkładamy do bułek podpieczonych w piecu i podajemy z odrobiną majonezu lub jogurtem greckim i cytryną.
Burgery idealnie pasują do frytek. Dobrze też będzie się przy nich komponować sałatka coleslaw
(lepszą niż w KFC jest w przepisie codogara.pl http://www.codogara.pl/4799/salatka-coleslaw-lepsza-niz-w-kfc/ )



Burgery wołowe z sosem BBQ

Składniki:
  • 1 kilogram antrykotu wołowego
  • Bułki razowe duże
  • Sałata lodowa
  • Ser żółty cheddar
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
Sos BBQ z czereśniami
  • 3 pomidory
  • garść czereśni wydrylowanych
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Sos przygotowujemy poprzez zmiksowanie składników.

Przygotowanie
Na początku odcinamy liście pora i zostawiamy tylko białą część. Kroimy go wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Podgrzewamy oliwę na patelni i smażymy por ze szczyptą soli. Kiedy się zeszkli i zmięknie, ściągamy por z gazu. Antrykot mielimy z porem, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiamy je ręką, po czym formujemy kotlety. Smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy burgery po 4 minuty z każdej strony. Może też użyć patelni grillowej lub grilla. Gotowe burgery odkładamy na bok. W międzyczasie należy także podpiec bułeczki, aby odrobinę się zarumieniły - to sprawi, że będą chrupiące. Kroimy je na połówki i nakładamy mięso, sałatę, plasterek pomidora, krążek cebuli, plasterek cheddara.

1 komentarz:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...