wtorek, 20 października 2015

Borówkowe szaleństwa w kuchni!

Borówka amerykańska jest źródłem cynku oraz innych przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A, B, C, E oraz PP. Jej owoce mają działanie uspokajające, wspomagają pracę układu pokarmowego i korzystnie wpływają na wzrok. Dzięki obecności antyoksydantów i antocyjanów te ciemne kuleczki są wykorzystywane również w profilaktyce chorób nowotworowych. Ale oprócz właściwości zdrowotnych, mają one także walory smakowe. 


Borówki amerykańskie warto jeść na surowo. Niekoniecznie jednak musimy jadać je solo - śmiało można z nimi zaszaleć w kuchni! Poniżej kilka borówkowych inspiracji.
  • O tym, że borówka amerykańska idealnie nadaje się do dekoracji ciast i babeczek, właściwie nie trzeba wspominać. Borówkowe kuleczki nadadzą letni charakter każdemu deserowi. Będą dostojnie wyglądały wysypane na wierzchu sernika czy podane z lodami.
  • W książce Jesteś tym, co jesz Gillian McKeith znaleźć można pomysł na prosty, dwuskładnikowy koktajl, który pomoże pozytywnie rozpocząć dzień. Wystarczy, że zmiksujemy 1 dużego banana na gładką, kremową masę. Pełną garść borówek wsypujemy do szklanką, zalewamy koktajlem i delektujemy się fantastycznym smakiem. Oczywiście w komponowaniu koktajli z borówkami mamy nieograniczone możliwości - będą świetnie smakować także w zestawieniu z innymi owocami.
  • Borówki można również połączyć (delikatnie zmiksować, aby nie rozgnieść całkowicie owoców) z niewielką ilością serka typu ricotta lub twarożku, aby otrzymać pastę. Możemy ją użyć do smarowania gofrów i naleśników lub po prostu do pieczywa.
  • Inną śniadaniową propozycją jest kasza jaglana ugotowana na sypko z dodatkiem utartego jabłka, borówek i odrobiny miodu. Pysznie i zdrowo!
  • Mniej typowe zastosowanie borówek to dania wytrawne. Owoce te możemy jednak śmiało dodawać do sałatek - nie tylko w roli elementu dekoracyjnego, ale również pełnoprawnego składnika. Warto połączyć je z sałatą, serem feta lub mozzarella i odpowiednim dressingiem - efekt końcowy może przerosnąć nasze oczekiwania.
  • Z pewnością można też zainspirować się przepisem na burgery jagodowe z Książki kucharskiej Jean Carper. Do ich zrobienia potrzebujemy 0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej z piersi indyka lub chudej wołowiny), 1 szkl. zmiksowanych borówek amerykańskich, 3/4 łyżeczki suszonego tymianku, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotleciki i smażymy lub pieczemy je w piekarniku. Dodatek borówek, według autorki, nie jest zauważalny w smaku, ale czyni mięso wilgotniejszym.
Ze względu na wspaniałe właściwości borówki, warto wykorzystywać ją w kuchni, wypróbowywać nowe połączenia i komponować nieodkryte wcześniej borówkowe dania. Obecnie owoce te są szeroko dostępne w sprzedaży. Jeśli jednak dysponujemy ogródkiem lub działką możemy skusić się na posadzenie krzewów borówki. Jeśli zapewnimy roślinkom odpowiednie warunki i pielęgnację to będziemy mogli cieszyć się ich smakiem jeszcze częściej!

4 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...