Taki intrygujący przepis pochodzi z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz", a znalazłam go na Mirabelkowym blogu i podaję zgodnie z podanymi tam proporcjami. W oryginale był jeszcze dodatek cynamonu - ja go pominęłam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne dzięki cukinii. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego Rapso oraz Tartych orzechów włoskich Back Mit, które otrzymałam do przetestowania od Świadomego odżywiania. Oprócz tych produktów w paczce znalazłam mnóstwo innych pyszności, wprost wymarzonych dodatków do domowych wypieków. W ciągu najbliższych dni zaprezentuję nowe przepisy z ich udziałem.
Składniki:
- 260g cukinii
- 2 jajka
- 230g cukru
- 1/2 szklanki oleju Rapso
- 65g tartych orzechów włoskich Back Mit
- 280g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 i 3/4 łyżeczki)
- mała szczypta sody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Cukinię umyć, obrać (tylko jeśli jest duża i ma twardą skórkę, jeśli jest to młoda cukinia, to nie trzeba jej obierać). Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w cienkie wiórki) i odstawić, żeby puściła sok. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i tartymi orzechami.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy powstanie puszysta masa należy stopniowo, cały czas miksując, dodawać na zmianę po małej porcji oleju i mąki.Cukinię odcisnąć w rękach z soku i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy powstanie puszysta masa należy stopniowo, cały czas miksując, dodawać na zmianę po małej porcji oleju i mąki.Cukinię odcisnąć w rękach z soku i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy (o wymiarach ok. 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie tworzyło niezbyt grubą warstwę, ale nie należy się tym przejmować - sporo wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut (ja piekłam ok. 40 min.) w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami. Ja zrobiłam polewę wg przepisu do tego ciasta.
Smacznego:)
ciasto wygląda bardzo apetycznie:) z orzeszkami na pewno jest smaczne!
OdpowiedzUsuńfajny przepis, bardzo apetyczne ciasto i sądzę, że ciekawe w smaku !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http:://myszkagotuje.blogspot.com
Ciasto z cukinią jest następne w kolejce do zrobienia...po marchewkowym, dyniowym i buraczkowym :)! Twoje wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńwyszło pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Uwielbiam ciasta z orzechami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z cukinią, ciasto na 5 :-) i orzechy do tego cudo
OdpowiedzUsuńnigdy nie dodawałam cukini... :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadlam ciasta z cukinią i ciągle się przymierzam:-)
OdpowiedzUsuńO orzechowe z cukinią :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super:) Nie dodawałam jeszcze do ciasta z cukinią orzechów, ale widzę, że się opłaca:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z cukinią :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.